به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، شامگاه گذشته در یکی از شدیدترین حملات چند سال اخیر در ایالت بلوچستان، گروهی مسلح با حمله به پاسگاه نظامیان ارتش پاکستان در شهرستان خاران، این پایگاه را به تصرف کامل خود درآورده و سلاحها، تجهیزات ارتباطی و مهمات موجود در آن را با خود بردهاند. این حمله در حالی رخ داده که در هفتههای اخیر فعالیت گروههای جداییطلب بلوچ در مناطق شرقی بلوچستان افزایش یافته است.
بر اساس گزارش روزنامه “دان” چاپ کراچی، این حمله حدود ساعت ۲ بامداد به وقت محلی آغاز شد و نیروهای حاضر در پاسگاه تنها برای مدت کوتاهی مقاومت کردند. به گفته منابع محلی، مهاجمان به سلاحهای سنگین و تجهیزات دید در شب مجهز بودهاند و پس از تسلط بر پاسگاه، اقدام به انفجار تجهیزات ارتباطی کردهاند تا امکان درخواست نیروی کمکی وجود نداشته باشد.
رسانههای محلی از جمله شبکه “Geo News” به نقل از مقامهای امنیتی گزارش دادند که در جریان این حمله، دستکم ۵ نظامی پاکستانی کشته شدهاند و چهار نفر دیگر نیز به اسارت مهاجمان درآمدهاند. تاکنون هیچ گروهی مسئولیت رسمی این حمله را بر عهده نگرفته، اما منابع غیررسمی احتمال میدهند این اقدام از سوی “ارتش آزادیبخش بلوچستان” (BLA) انجام شده باشد.
سازمان BLA از جمله گروههای مسلح جداییطلب در بلوچستان است که از سال ۲۰۰۴ فعالیت مسلحانه خود علیه دولت مرکزی پاکستان را آغاز کرده و بارها به اهداف نظامی و اقتصادی در استان حمله کرده است. طبق گزارش اندیشکده آمریکایی CSIS، این گروه در سال ۲۰۲۳ بیش از ۴۰ عملیات در بلوچستان انجام داده و یکی از شاخههای فعال آن نیز در مناطق مرزی با افغانستان حضور دارد.
مقامات ارتش پاکستان در بیانیهای رسمی که توسط روابط عمومی ارتش منتشر شد، سقوط پاسگاه در خاران را تأیید کرده و اعلام کردند که عملیات تجسسی و پاکسازی در منطقه آغاز شده است. سخنگوی ارتش افزود: «ما با هرگونه تهدید علیه امنیت ملی با قدرت برخورد خواهیم کرد و این حمله بدون پاسخ نخواهد ماند.»
ایالت بلوچستان، بزرگترین و کمجمعیتترین استان پاکستان، از دههها پیش با تنشهای قومی، تبعیض اقتصادی و مطالبات خودمختاری مواجه بوده است. طبق گزارش سازمان دیدبان حقوق بشر (HRW)، بیش از ۵۰۰۰ نفر از فعالان بلوچ در دو دهه اخیر ناپدید شدهاند و ارتش پاکستان به نقض گسترده حقوق بشر در این استان متهم شده است.
شهرستان خاران، که محل وقوع این حمله بوده، در جنوب شرقی ایالت بلوچستان قرار دارد و در مجاورت مرز ایران است. بر اساس گزارش “پاکستان تودی”، این منطقه در سالهای اخیر شاهد افزایش چشمگیر حملات شبهنظامیان به پاسگاهها و کاروانهای ارتش بوده است. در سال ۲۰۲۲ نیز یک پایگاه دیگر ارتش در همین منطقه برای ساعاتی به تصرف مهاجمان درآمده بود.
یکی از مقامهای محلی در گفتگو با روزنامه “اکسپرس تریبیون” اعلام کرد: «نیروهای ما بهسرعت در حال بازپسگیری پایگاه هستند، اما واقعیت این است که قدرت عملیاتی شورشیان در این منطقه بهطور نگرانکنندهای افزایش یافته است. ما نیازمند بازنگری در استراتژی مقابله با شورشهای داخلی هستیم.»
در روزهای گذشته، ارتش پاکستان عملیاتهایی را در نواحی مختلف بلوچستان برای مقابله با گروههای مسلح آغاز کرده بود. بر اساس آمار رسمی ارتش، در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۵، بیش از ۳۰ عملیات نظامی در مناطق ناآرام انجام شده که در جریان آنها بیش از ۵۰ شبهنظامی کشته و دهها نفر بازداشت شدهاند. اما منتقدان این عملیاتها را ناکارآمد و موجب افزایش تنشهای قومی میدانند.
برخی نهادهای بینالمللی از جمله عفو بینالملل در واکنش به این حمله اعلام کردهاند که دلیل تشدید درگیریها در بلوچستان، «فقدان عدالت اجتماعی، تبعیض قومیتی و سرکوب آزادیهای مدنی» است. در گزارش سالانه این سازمان آمده است که دولت پاکستان به جای پرداختن به ریشههای بحران، با رویکرد نظامی صرف به مقابله با مطالبات مردمی میپردازد.
در سالهای اخیر، حملات مشابهی نیز به پروژههای راهبردی پاکستان در این منطقه صورت گرفته است. بندر گوادر، که یکی از ارکان اصلی کریدور اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) است، بارها مورد هدف گروههای مسلح بلوچ قرار گرفته است. در سال ۲۰۱۹، یک هتل پنجستاره در این بندر توسط اعضای BLA مورد حمله قرار گرفت و چندین نفر کشته شدند.
انتهای پیام