به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، شامگاه گذشته یک گروه از مهاجمان مسلح به پاسگاه نیروهای امنیتی پاکستان در منطقه مرزی مند در شهرستان کیچ ایالت بلوچستان حمله کرده و بدون برخورد با هیچگونه مقاومتی، این پایگاه را تصرف کردند. منابع محلی میگویند این پاسگاه در یکی از نقاط حساس مرزی قرار دارد و عدم مقاومت نیروهای مستقر در آن باعث شوک و نگرانی در میان ساکنان منطقه شده است.
براساس گزارشهای تأییدشده از منابع محلی و خبرنگاران بلوچ، مهاجمان مسلح پس از ورود به پاسگاه، نیروهای حاضر را مجبور به فرار کردند و سپس بهسرعت کنترل کامل پاسگاه را به دست گرفتند. در جریان این حمله، هیچگونه درگیری سنگینی گزارش نشده که نشاندهنده عقبنشینی سریع و بدون درگیری نیروهای پاکستانی است. ساکنان محلی از شنیدن صدای تیراندازی پراکنده خبر دادهاند.
به گفته منابع بلوچ، مهاجمان پس از تسلط بر پاسگاه، تمام تجهیزات، سلاحهای خودکار، وسایل مخابراتی و تجهیزات حفاظتی را با خود برده و پایگاه را تخلیه کردهاند. هنوز مشخص نیست که مهاجمان به کدام گروه وابسته بودهاند، اما گمانهزنیها حاکی از دست داشتن شبهنظامیان بلوچ مخالف حکومت مرکزی پاکستان در این عملیات است.
روزنامه پاکستانی Dawn نیز در گزارشی اولیه، وقوع این حمله را تأیید کرده و به نقل از مقامهای امنیتی ناشناس نوشته است که “تحقیقات درباره هویت مهاجمان و نحوه فرار نیروهای مستقر در دست بررسی است”. دولت ایالتی بلوچستان هنوز واکنش رسمی نسبت به این حادثه نشان نداده و سکوت مقامات باعث افزایش انتقادات در فضای مجازی شده است.
براساس آمار رسمی منتشرشده توسط مؤسسهی Pakistan Institute for Peace Studies، تنها در سال ۲۰۲۴ بیش از ۱۸۰ حمله شبهنظامی در ایالت بلوچستان به وقوع پیوسته که در نتیجه آن حدود ۱۲۰ نیروی نظامی کشته و دهها تن زخمی شدهاند. حمله اخیر در مند نیز در ادامه همین موج بیثباتی و ناامنی صورت گرفته است.
سازمانهای حقوق بشری بلوچ بارها نسبت به افزایش حضور نظامی در بلوچستان و برخوردهای شدید نیروهای پاکستانی با غیرنظامیان هشدار دادهاند. در مقابل، گروههای مسلح بلوچ همچون ارتش آزادیبخش بلوچستان (BLA) مسئولیت برخی از حملات به نیروهای امنیتی را بر عهده گرفتهاند. این گروهها هدف خود را “مبارزه با اشغال نظامی و تبعیض دولت مرکزی” عنوان کردهاند.
یکی از فعالان سیاسی بلوچ در گفتوگو با رسانههای محلی گفته است: «عدم مقاومت نیروهای پاکستانی نشان میدهد که یا اطلاعاتی درباره حمله داشتهاند یا از توان مقابله برخوردار نبودند. این موضوع سطح آسیبپذیری نیروهای نظامی در بلوچستان را بهخوبی آشکار میسازد.» وی افزود که فقدان پاسخگویی دولت مرکزی اعتماد عمومی را بیشتر تضعیف خواهد کرد.
بر اساس اعلام منابع نظامی پیشین، پاسگاه مورد حمله یکی از نقاط کلیدی برای رصد مرز پاکستان با ایران بود و از آن برای کنترل رفتوآمدهای قاچاقچیان، مهاجران غیرقانونی و تحرکات شبهنظامیان استفاده میشد. از دست رفتن چنین نقطهای میتواند تهدیدات امنیتی در مرزهای غربی پاکستان را افزایش دهد.
تحلیلگران امنیتی هشدار دادهاند که این حمله میتواند آغازگر دور جدیدی از عملیات تهاجمی گروههای مسلح بلوچ باشد، بهویژه پس از افزایش سرکوبهای دولت پاکستان در این منطقه. به گفته International Crisis Group، افزایش شکاف سیاسی و اقتصادی میان بلوچستان و دولت مرکزی، به شدتگیری تنشها دامن زده است.
در پایان، هنوز هیچ گروهی بهصورت رسمی مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است. با این حال، فضای امنیتی در منطقه بهشدت ملتهب شده و گزارشها حاکی از اعزام نیروهای تازهنفس ارتش پاکستان به شهرستان کیچ برای بازپسگیری پاسگاه و جلوگیری از حملات احتمالی دیگر است. انتظار میرود در روزهای آینده جزئیات بیشتری درباره هویت مهاجمان منتشر شود.
انتهای پیام