به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، تحرکات هوایی جدید نیروی هوایی پاکستان (PAF) در روزهای اخیر، گمانهزنیها درباره افزایش تنش میان اسلامآباد و دهلینو را تقویت کرده است. اطلاعات پرواز منتشرشده توسط منابع بینالمللی ردیابی هواپیما، نشان میدهد که چندین هواپیمای ترابری و شناسایی نظامی پاکستان به سمت پایگاههای شمالی، نزدیک مرز کشمیر، اعزام شدهاند؛ اقدامی که کارشناسان آن را نوعی آمادگی برای تقابل احتمالی با هند تفسیر کردهاند.
یکی از این پروازها، مربوط به هواپیمای PAF198، مدل C-130E هرکولس بوده که از پایگاه فرماندهی جنوبی در کراچی به سمت پایگاههای هوایی نزدیک به لاهور و راولپندی منتقل شده است. بهگزارش پلتفرم FlightRadar24، این پرواز با بار نظامی سنگین انجام شده و در نزدیکی فرودگاه نظامی اسکاردو در شمال پاکستان نیز توقف کوتاهی داشته است. این هواپیما معمولاً برای انتقال تجهیزات سنگین یا اعزام سریع نیروهای واکنشسریع استفاده میشود.
در کنار آن، هواپیمای سبکتر و اطلاعاتی PAF101، از نوع Embraer Phenom 100، نیز از کراچی به شمال کشور پرواز کرده است. این نوع هواپیما عمدتاً برای جابهجایی فرماندهان عالیرتبه نظامی یا انجام عملیات شناسایی و ارتباطی استفاده میشود. بنا بر گزارش وبسایت Defense News Asia، پروازهای این جت در مواقع حساس سیاسی و امنیتی افزایش مییابد و حرکت اخیر نیز نشاندهنده مرحله جدیدی از آرایش دفاعی در منطقه کشمیر است.
در عین حال، منابع مطلع در ارتش پاکستان به خبرگزاری رویترز اعلام کردهاند که این انتقالها بخشی از مانورهای آمادگی رزمی ارتش هستند که با توجه به تهدیدات اخیر هند در زمینه معاهده آبهای سند و افزایش فعالیتهای مرزی، شدت یافتهاند. به گفته این منابع، «واکنشهای بازدارنده پاکستان در چارچوب دکترین پاسخ سریع در حال اجراست.»
تحلیلگران نظامی در موسسه مطالعات استراتژیک اسلامآباد (ISSI) معتقدند که این تحرکات پاسخی مستقیم به افزایش پروازهای شناسایی هند در اطراف منطقه کشمیر طی دو هفته اخیر است. بر اساس آمار ارائهشده توسط مؤسسه هندی ORF، هند از اواخر مارس تا نیمه آوریل بیش از ۱۸ پرواز شناسایی در امتداد خط کنترل (LoC) انجام داده است که بیسابقه بوده است.
در واکنش به این تحولات، شبکه خبری «دان نیوز» به نقل از یک مقام نظامی ناشناس گزارش داد که ارتش پاکستان در حال تقویت زیرساختهای پدافند هوایی در پایگاههای راولپندی، لاهور و اسکاردو است. به گفته این مقام، نصب سامانههای جدید راداری و پرتابگرهای زمینبههوا طی هفتههای آینده ادامه خواهد داشت. همچنین رزمایش مشترک بین نیروی هوایی و زمینی نیز برنامهریزی شده است.
گزارشهایی نیز از افزایش گشتهای هوایی جنگندههای JF-17 در آسمان کشمیر منتشر شده است. این جنگندهها که بهصورت مشترک با همکاری چین تولید شدهاند، قابلیت حمل موشکهای هدایتشونده و تجهیزات جنگ الکترونیکی را دارند. رسانه «گلوبال تایمز» چین نیز گزارش داده که ارتش پاکستان برای نخستین بار از ترکیب پهپادهای رزمی با پرواز جنگندهها در حالت گشتزنی استفاده کرده است.
این تحرکات هوایی در حالی رخ میدهد که وزیر دفاع هند، راجنات سینگ، طی سخنرانی در مجلس این کشور اعلام کرد: «هند اجازه نخواهد داد هیچ تهدیدی از سوی پاکستان یا هر کشور دیگری، امنیت ملی ما را به خطر بیندازد.» وی از ارتش هند خواست تا در وضعیت آمادهباش کامل باقی بماند و تمامی تحرکات منطقهای را رصد کند.
در سطح بینالمللی نیز واکنشهایی نسبت به این وضعیت بهچشم میخورد. وزارت امور خارجه آمریکا روز گذشته در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره اوضاع کشمیر اعلام کرد که واشنگتن تمامی طرفها را به خویشتنداری و گفتوگو دعوت میکند. سخنگوی این وزارتخانه افزود: «ما تحرکات نظامی در منطقه را با دقت زیر نظر داریم و از افزایش تنشها نگرانیم.»
در نهایت، با توجه به اطلاعات دقیق ردیابی پروازها، نقلقولهای رسمی و آرایشهای نظامی گزارششده، بهنظر میرسد که پاکستان در حال آمادهسازی خود برای سناریویی جدی در مرزهای شرقی است. اگرچه هنوز هیچ درگیری مستقیم رخ نداده، اما ادامه این روند میتواند آسمان کشمیر را به یکی از پرتنشترین نقاط جنوب آسیا تبدیل کند؛ وضعیتی که به هشدار رسانههای جهانی نیز انجامیده است.
انتهای پیام