به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، وزارت امور خارجه آلمان با صدور بیانیهای اعلام کرد که تا پایان آوریل ۲۰۲۵ میلادی، سه پرواز دیگر برای انتقال پناهجویان افغان از پاکستان به خاک آلمان انجام خواهد داد. این اقدام بخشی از برنامه دولت آلمان برای حمایت از شهروندان افغانستان است که در جریان مأموریتهای نظامی، دیپلماتیک و امدادی با نهادهای آلمانی همکاری داشتند.
در این بیانیه آمده است که تمرکز اصلی این انتقالها بر کسانی است که جان آنان در افغانستان یا حتی پاکستان در معرض تهدید جدی قرار دارد، از جمله مترجمان، فعالان حقوق بشر، خبرنگاران و اعضای خانواده آنان. وزارت خارجه آلمان تاکید کرده که روند بررسی پروندهها با همکاری نزدیک نهادهای پاکستانی در حال انجام است.
تاکنون بیش از ۲۸۰۰ شهروند افغان موفق به دریافت پذیرش رسمی از آلمان شدهاند که بیشتر آنها پس از تسلط طالبان بر کابل در اوت ۲۰۲۱ از افغانستان گریخته و به کشورهای همسایه از جمله پاکستان پناه بردهاند. بنا بر آمار منتشرشده توسط وزارت کشور آلمان، بیش از ۹۰ درصد این افراد پیشزمینه همکاری با ارتش، سفارت یا نهادهای امدادی آلمان را دارند.
بر اساس اعلام اداره فدرال امور مهاجرت و پناهندگی آلمان (BAMF)، در حال حاضر حدود ۱۵ هزار پرونده پناهجویان افغان در حال بررسی است. از این میان، نزدیک به ۵۰۰۰ پرونده مربوط به افرادی است که هماکنون در پاکستان بهصورت قانونی یا غیرقانونی اقامت دارند و درخواست انتقال به آلمان را ثبت کردهاند.
سفارت آلمان در اسلامآباد نیز با صدور اطلاعیهای تأیید کرده که برنامه انتقال بهطور منظم و با رعایت ضوابط ایمنی و پزشکی در حال اجراست. در هفته گذشته، نخستین گروه از ۳۵۰ پناهجوی افغان با پرواز مستقیم از اسلامآباد به فرانکفورت منتقل شدهاند. این پرواز شامل خانوادههایی با فرزندان خردسال، سالمندان و افراد بیمار بود.
دولت پاکستان پیشتر اعلام کرده بود که اقامت بیش از یک میلیون مهاجر غیرقانونی افغان در این کشور تا پایان سال ۲۰۲۴ تمدید نخواهد شد و روند بازگرداندن اجباری آنان از نوامبر ۲۰۲۳ آغاز شده است. به گفته وزیر داخله پاکستان، تاکنون بیش از ۵۰۰ هزار نفر از این مهاجران مجبور به بازگشت به افغانستان شدهاند.
در این شرایط، پناهجویان افغانِ دارای پرونده باز در آلمان، از ترس بازداشت و اخراج، شرایط دشواری را در پاکستان تحمل میکنند. یکی از این افراد که نخواست نامش فاش شود، به رسانه اشپیگل گفت: «ما روزانه در بیم و امید هستیم. از یکسو خطر بازگرداندهشدن ما را تهدید میکند و از سوی دیگر چشمانتظار اجازه سفر هستیم.»
سازمان عفو بینالملل نیز بارها نسبت به خطرات بازگشت اجباری پناهجویان افغان هشدار داده است. در گزارش اخیر این سازمان آمده است که «افغانهایی که سابقه همکاری با کشورهای غربی دارند، در صورت بازگشت به افغانستان ممکن است با شکنجه، بازداشت یا مرگ مواجه شوند. آلمان و دیگر کشورها وظیفه اخلاقی و حقوقی برای حفاظت از آنها دارند.»
سخنگوی وزارت خارجه آلمان، سباستین فیشر، در کنفرانس خبری هفتگی این وزارتخانه اعلام کرد: «ما مسئولیت اخلاقی در قبال کسانی داریم که با ما همکاری کردهاند. هیچکدام از همکاران پیشین آلمانی نباید در پاکستان یا افغانستان مورد تهدید قرار گیرند. انتقال این افراد به خاک آلمان اولویت فوری ماست.»
بر اساس آمار رسمی منتشرشده توسط موسسه تحقیقاتی “استاتیستا”، جمعیت پناهجویان افغان در آلمان تا پایان سال ۲۰۲۴ به بیش از ۲۳۰ هزار نفر رسیده است که این رقم، افغانستان را پس از سوریه به دومین منبع مهاجرت به آلمان تبدیل کرده است. بیش از ۷۰ هزار نفر از این جمعیت در پنج سال اخیر وارد آلمان شدهاند.
از سوی دیگر، گروههای مدنی افغان در آلمان با انتشار بیانیهای از دولت فدرال خواستهاند روند پذیرش مهاجران واجد شرایط را تسریع کند. این گروهها هشدار دادهاند که تعلل در بررسی پروندهها باعث اضطراب روانی، مشکلات معیشتی و تهدید جانی پناهجویان در کشورهای همسایه افغانستان شده است.
پیش از این، دولت آلمان در چارچوب «برنامه پذیرش بشردوستانه افغانستان» اعلام کرده بود که ظرفیت انتقال سالانه حدود ۵ هزار پناهجو را فراهم کرده است. با توجه به بازگشت اجباری پناهجویان افغان از پاکستان، انتظار میرود این ظرفیت در سال جاری افزایش یابد.
انتهای پیام