به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، اسحاق دار، معاون نخستوزیر و وزیر امور خارجه پاکستان در یک نشست خبری رسمی نسبت به اظهارات اخیر نارندرا مودی، نخستوزیر هند، هشدار شدیداللحنی صادر کرد. وی تاکید کرد که پاکستان، به عنوان یک کشور دارای تسلیحات هستهای، با هرگونه اقدام تحریکآمیز هند قاطعانه مقابله به مثل خواهد کرد. اسحاق دار گفت: «ما یک قدرت اتمی مسئول هستیم، اما اجازه تهدید و تجاوز را به هیچ کشوری نمیدهیم». این موضعگیری در پی تشدید تنشها در منطقه کشمیر مطرح شد.
اسحاق دار همچنین با اشاره به گزارشهای نظامی اخیر در مرزهای مشترک گفت که نیروهای مسلح پاکستان در آمادهباش کامل به سر میبرند. به گفته وی، از آغاز سال ۲۰۲۵ تاکنون، ۱۲ مورد نقض آتشبس از سوی نیروهای هندی در مناطق خط کنترل (LoC) گزارش شده است. این تحرکات موجب شده تا فرماندهی ارتش پاکستان نیز سطح هشدارهای امنیتی را افزایش دهد. دار افزود: «اگر هند کوچکترین اشتباهی مرتکب شود، پاسخ ما سریع، قاطع و فراتر از تصور آنان خواهد بود».
این مقام ارشد پاکستانی همچنین جامعه جهانی را به مداخله فوری برای جلوگیری از تشدید بحران در جنوب آسیا دعوت کرد. وی ضمن اشاره به نقش سازمان ملل متحد در حلوفصل مناقشه کشمیر، گفت: «ما از دبیرکل سازمان ملل میخواهیم بیدرنگ وارد عمل شود و جلو اقدامات یکجانبه و خطرناک هند را بگیرد». پاکستان بارها خواستار اجرای قطعنامههای سازمان ملل درباره همهپرسی در کشمیر شده است، اما هند این خواسته را رد کرده و کشمیر را بخش جداییناپذیر خاک خود میداند.
در روزهای اخیر، اظهارات نخستوزیر هند مبنی بر «شناسایی و مجازات هر تروریست در هر نقطه جهان» بهویژه در اشاره به تحرکات کشمیر، واکنش تند اسلامآباد را برانگیخته است. مودی در سخنرانی خود گفته بود: «ما برای دفاع از ملت خود، در هر زمان و هر مکان پاسخ لازم را خواهیم داد». این اظهارات پس از حمله مسلحانه به نیروهای هندی در پولواما مطرح شد که دهلی نو آن را به گروههای مستقر در پاکستان نسبت داد.
پاکستان در واکنش به این اتهامات، ضمن رد هرگونه دخالت در عملیاتهای مسلحانه، خواستار ارائه شواهد دقیق شد. وزارت خارجه پاکستان با انتشار بیانیهای رسمی اعلام کرد که دهلی نو بدون ارائه اسناد معتبر، سعی در فرافکنی دارد. براساس گزارش مرکز مطالعات راهبردی اسلامآباد، بیش از ۳۰ بار در دو سال گذشته هند پاکستان را به حمایت از تروریسم متهم کرده، اما در هیچکدام از موارد اسناد بینالمللی معتبر ارائه نشده است.
از منظر نظامی، پاکستان دارای حدود ۱۶۵ کلاهک هستهای است و توانایی پرتاب این سلاحها را از طریق سامانههای موشکی برد متوسط مانند «شاهین-۲» و «حتف-۵» دارد. طبق گزارش مؤسسه بینالمللی مطالعات صلح استکهلم (SIPRI)، پاکستان در سال ۲۰۲۳ حدود ۷ میلیارد دلار برای برنامههای نظامی و هستهای خود هزینه کرده است. ارتش پاکستان اخیراً رزمایشهایی را با هدف ارتقای آمادگی در برابر حملات احتمالی برگزار کرده است.
اسحاق دار با تأکید بر این توانمندیها گفت: «ما در عین حال که خواهان صلح هستیم، آمادهترین ارتش را در منطقه داریم. پاسخ ما به هر تجاوز، تعیینکننده و قاطع خواهد بود». به گفته وی، پاکستان برای دفاع از حاکمیت ملی خود هیچ خط قرمزی برای مقابله در نظر نمیگیرد و همه گزینهها روی میز است. این اظهارات بازتاب گستردهای در رسانههای بینالمللی داشته و موجب افزایش نگرانی در بین ناظران منطقهای شده است.
در همین حال، نهادهای ناظر جهانی از احتمال گسترش درگیریها در کشمیر ابراز نگرانی کردهاند. اندیشکده “International Crisis Group” در گزارشی هشدار داد که با توجه به ماهیت هستهای دو کشور، کوچکترین خطای راهبردی میتواند به بحرانی کنترلناپذیر منجر شود. در این گزارش، بر لزوم میانجیگری کشورهای دارای نفوذ در منطقه، مانند چین و آمریکا، برای جلوگیری از تنش بیشتر تأکید شده است.
در پایان، وزیر خارجه پاکستان خطاب به مردم کشورش اعلام کرد: «ما کشور ضعیفی نیستیم؛ در دفاع از منافع ملی خود با هیچکس تعارف نداریم». به گفته وی، پاکستان سیاست بازدارندگی هستهای را برای صلح اتخاذ کرده، اما اگر لازم باشد، از قدرت خود در راستای حفظ امنیت و کرامت مردمش بهره خواهد گرفت. وی همچنین از رسانهها خواست با پوشش مسئولانه اخبار، مانع از تشویش اذهان عمومی شوند.
انتهای پیام