به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، گروه تحریک طالبان پاکستان (TTP) با انتشار گزارشی تصویری، اعلام کرده است که طی یک ماه اخیر ۳۰۴ عملیات نظامی را با نام رمز «الخندق» در سراسر خاک پاکستان انجام داده است. این گروه که بهعنوان یکی از شاخههای افراطی طالبان در خاک پاکستان شناخته میشود، هدف از این عملیاتها را مقابله با دولت مرکزی اسلامآباد و نیروهای امنیتی اعلام کرده است.
اینفوگرافی منتشر شده توسط TTP نشان میدهد که در جریان این حملات، دستکم ۱۱۵ نیروی نظامی پاکستانی کشته و ۱۸۹ نفر زخمی شدهاند. همچنین این گروه ادعا کرده که ۱۲ نفر از نیروهای نظامی دولت پاکستان را به اسارت گرفته و در اختیار دارد. منابع امنیتی رسمی پاکستان تاکنون واکنشی رسمی به این آمار ندادهاند، اما سابقه عملکرد TTP در مناطق قبیلهای مرزی این ادعاها را قابل بررسی میسازد.
براساس جزئیات اینفوگرافی، این عملیاتها در ۲۰ استان مختلف پاکستان از جمله خیبر پختونخوا، بلوچستان، پنجاب، و مناطق مرزی فاتا انجام شده است. این سطح از پراکندگی نشان میدهد که تیتیپی توانسته است نفوذ خود را به مناطق گستردهای از خاک پاکستان گسترش دهد و از ضعف نسبی دولت مرکزی بهرهبرداری کند.
تحریک طالبان پاکستان پس از سقوط دولت اشرف غنی و بازگشت طالبان افغان به قدرت، فعالیتهای نظامی خود را به طرز چشمگیری افزایش داده است. در سال ۲۰۲۳، این گروه مسئولیت بیش از ۶۰۰ عملیات را برعهده گرفت که از این میان ۳۵ درصد آنها منجر به تلفات جانی نیروهای امنیتی شده بود. کارشناسان امنیتی معتقدند بازگشت طالبان در افغانستان، روحیه جدیدی به تیتیپی داده است.
به گفته احمد رشید، کارشناس امور افراطگرایی در آسیای جنوبی، «در شرایط فعلی، تیتیپی از ضعف امنیت داخلی پاکستان استفاده کرده و ساختار عملیاتی خود را بهصورت سلولی در مناطق مختلف گسترش داده است.» وی در مصاحبهای با شبکه الجزیره تأکید کرده که همکاری احتمالی میان طالبان افغانستان و تیتیپی، تهدید مستقیمی برای ثبات منطقه محسوب میشود.
در همین حال، دولت پاکستان بارها از طالبان افغانستان خواسته است که مانع فعالیت تیتیپی در خاک خود شود. با این حال، منابع امنیتی گزارش دادهاند که برخی رهبران تیتیپی هنوز در ایالتهای شرقی افغانستان حضور دارند و از آنجا حملات خود را سازماندهی میکنند. آخرین گفتگوی رسمی میان اسلامآباد و کابل در اینباره در بهمن ۱۴۰۲ انجام شده بود.
افزایش حملات تیتیپی همچنین بر روند روابط منطقهای پاکستان با کشورهای همسایه تأثیر منفی گذاشته است. هند و ایران از تشدید فعالیتهای تروریستی در پاکستان ابراز نگرانی کردهاند و کارشناسان معتقدند تضعیف بیشتر دولت مرکزی اسلامآباد، موجب بیثباتی گستردهتری در منطقه خواهد شد. طبق گزارش اندیشکده CSIS، در سال ۲۰۲۴، حملات تروریستی در پاکستان نسبت به سال گذشته ۱۸ درصد افزایش یافته است.
در واکنش به این تهدیدات، ارتش پاکستان در برخی مناطق مرزی عملیات پاکسازی راهاندازی کرده است. منابع نظامی اعلام کردهاند که در عملیات اخیر در وزیرستان جنوبی، دستکم ۱۵ شبهنظامی تیتیپی کشته شدهاند. با این حال، ناظران بینالمللی میگویند این اقدامات مقطعی بوده و برای مقابله مؤثر با تیتیپی نیاز به راهبردهای جامع امنیتی و دیپلماتیک است.
در پایان، گزارش تیتیپی با تأکید بر ادامه عملیاتهای «الخندق» هشدار داده است که این گروه قصد دارد در ماههای آینده حملات خود را در مناطق شهری نیز گسترش دهد. اگر این تهدیدات به واقعیت بپیوندند، امنیت داخلی پاکستان در آستانه بحرانی جدید قرار خواهد گرفت و لزوم همکاری منطقهای و جهانی برای مقابله با افراطگرایی بیش از گذشته احساس خواهد شد.
انتهای پیام