به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، برایان مست، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، اخیراً در اظهاراتی جنجالی اعلام کرده است که دولت جو بایدن میلیونها دلار از کمکهای مالی ایالات متحده به افغانستان را به طور مستقیم به طالبان پرداخت کرده است. این اظهارات زمانی مطرح میشود که بحثها و انتقادات زیادی در خصوص کمکهای ایالات متحده به افغانستان پس از سقوط این کشور در سال 2021 وجود دارد.
مست در سخنان خود تصریح کرد که “در اشتباه هستید اگر فکر میکنید که جو بایدن به طالبان کمک مالی نکرده است. ما قبضها را داریم.” این اشاره به اسنادی دارد که بهگفته وی، نشاندهنده پرداختهای مستقیم به طالبان است. او افزود که این پرداختها در قالب مالیاتها، باجها و اشکال دیگر به طالبان منتقل شدهاند.
دولت بایدن پس از سقوط حکومت پیشین افغانستان و تصرف این کشور توسط طالبان، مبلغی بالغ بر صدها میلیون دلار به افغانستان ارسال کرده است. این پولها عمدتاً برای تأمین نیازهای انسانی و اقتصادی مردم افغانستان در نظر گرفته شده بود. اما مست ادعا میکند که بخشی از این کمکها بهطور غیرمستقیم و از طریق گروه طالبان به آنها منتقل شده است.
مست تاکید کرد که چنین پرداختهایی بهطور خاص شامل مالیاتهایی هستند که از تجار و کسبوکارهای افغان گرفته شده است. او همچنین اشاره کرد که در موارد متعدد، طالبان خود را بهعنوان قدرت حاکم در افغانستان شناخته و از این طریق منابع مالی مختلف را جمعآوری کرده است.
طبق گزارشها، طالبان در مناطق تحت کنترل خود از مردم مالیات میگیرند و در برخی موارد، از کسبوکارها بهعنوان بخشی از “حق حکومت” تقاضای پول میکنند. این پرداختها به گفته مست بهطور مستقیم به حسابهای طالبان و از طریق نهادهای دولتی تحت کنترل آنها منتقل شده است.
واشنگتن همواره این مسأله را رد کرده است که کمکهای مالی به افغانستان بهطور مستقیم به دست طالبان برسد. در عوض، دولت بایدن ادعا کرده که کمکها به سازمانهای بشردوستانه و دیگر نهادهای غیر دولتی ارسال شده است که نقشی در حاکمیت طالبان ندارند. اما مست بر این نکته تاکید کرد که اسناد و مدارک بهروشنی نشان میدهند که میلیونها دلار از این کمکها بهطور مستقیم به طالبان منتقل شده است.
این اظهارات در حالی صورت میگیرد که دولت بایدن برای جلوگیری از تقویت طالبان و استفاده مستقیم این گروه از کمکهای مالی، سیاستهایی نظیر تحریمهای اقتصادی و محدودیتهای مالی را علیه افغانستان اعمال کرده است. با این حال، بهگفته مست، این اقدامات بهطور کامل مؤثر نبوده و بخشی از کمکهای مالی همچنان بهطور غیرمستقیم به طالبان منتقل شدهاند.
سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا این پرداختها به طالبان بهطور عمدی انجام شده یا بهصورت ناخواسته از طریق سیستمهای موجود در افغانستان بوده است. برخی کارشناسان بر این باورند که فرآیندهای بوروکراتیک و نهادهای بینالمللی که مسئول توزیع کمکها هستند، بهطور غیرمستقیم موجب شدهاند که بخشی از این منابع به طالبان برسد.
مست همچنین به نحوه تقسیمبندی و نظارت بر کمکهای مالی اشاره کرده و گفته است که در بسیاری از موارد، نظارت کافی بر چگونگی استفاده از این منابع مالی در افغانستان وجود نداشته است. او معتقد است که دولت بایدن نتوانسته است بهدرستی نظارت کند و از سوءاستفادههای احتمالی جلوگیری کند.
واکنشها به این اظهارات متفاوت بوده است. برخی از اعضای کنگره ایالات متحده خواستار تحقیقات بیشتر در این زمینه هستند و بر لزوم نظارت دقیقتر بر کمکهای مالی به افغانستان تأکید دارند. از سوی دیگر، برخی دیگر از تحلیلگران سیاسی بر این باورند که این نوع اظهارات ممکن است بهمنزله بخشی از سیاستهای داخلی آمریکا و بهویژه نقدهای سیاسی علیه دولت بایدن باشد.
در همین راستا، برخی تحلیلگران به دنبال این هستند که تعیین کنند چگونه کمکهای مالی میتواند بهطور مستقیم یا غیرمستقیم به گروههایی مانند طالبان برسد و چه تدابیری باید برای جلوگیری از چنین مواردی اتخاذ شود. آنها معتقدند که باید از همان ابتدا مکانیزمهای نظارتی و کنترلهای دقیقتری برای مدیریت کمکهای مالی و بشردوستانه به افغانستان اتخاذ میشد.
انتهای پیام