به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، وزارت صنعت و تجارت افغانستان در اقدامی راهبردی، پلان جامع نمایشگاههای خارجی سال ۱۴۰۴ هجری خورشیدی را اعلام کرد. بر اساس این برنامه، افغانستان در ۹ کشور مختلف جهان از جمله ایران، روسیه، چین، هند، پاکستان، ترکیه، ازبکستان و ترکمنستان حضور خواهد یافت. هدف اصلی این حضور، توسعه روابط تجاری، افزایش صادرات و معرفی ظرفیتهای اقتصادی افغانستان به بازارهای منطقهای و جهانی است.
در این پلان، حضور افغانستان در نمایشگاه ایران برای تاریخ ۹ تا ۱۱ شهریور ۱۴۰۴ (۳۱ آگوست تا ۲ سپتامبر ۲۰۲۵) برنامهریزی شده است. این نمایشگاه با عنوان «همایش تواصل تجارتی و برگزاری نمایشگاه» توسط وزارت صنعت و تجارت افغانستان برگزار میشود و با هدف معرفی محصولات صادراتی مانند زعفران، فرش، خشکبار، صنایع دستی و سنگهای قیمتی در ایران شکل خواهد گرفت.
عبدالسلام جواد آخندزاده، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت، در مصاحبهای با رسانهها گفته است: «ما با کشورهای مختلف در حال مذاکره هستیم تا زمینه حضور گسترده تجار و تولیدکنندگان افغان را در بازارهای خارجی فراهم کنیم. نمایشگاه ایران یکی از فرصتهای کلیدی در این مسیر است.» وی همچنین از تلاشها برای جلب سرمایهگذاران ایرانی در بخش معدن و کشاورزی افغانستان خبر داد.
نمایشگاه ترکیه نیز بین تاریخ ۱۵ تا ۱۷ سرطان ۱۴۰۴ (۶ تا ۸ ژوئیه ۲۰۲۵) برگزار خواهد شد. با توجه به روابط اقتصادی رو به رشد میان افغانستان و ترکیه، انتظار میرود در این نمایشگاه قراردادهایی برای صادرات مواد معدنی، ذغالسنگ و محصولات کشاورزی به امضا برسد.
نمایشگاه دیگری در هند برای تاریخ ۸ میزان ۱۴۰۴ (۲۸ تا ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۵) در نظر گرفته شده است. هند یکی از شرکای سنتی افغانستان در حوزه زعفران و داروهای گیاهی است. بر اساس دادههای بانک مرکزی افغانستان، در سال ۱۴۰۲ بیش از ۲۲ میلیون دلار زعفران به هند صادر شد. وزارت صنعت و تجارت قصد دارد در این نمایشگاه، ظرفیتهای درمانی و گیاهان دارویی افغانستان را به سرمایهگذاران هندی معرفی کند.
نمایشگاه پاکستان در تاریخ ۱۰ تا ۱۲ عقرب ۱۴۰۴ (۱ تا ۳ نوامبر ۲۰۲۵) برگزار خواهد شد. به دلیل اشتراکات فرهنگی و زبانی، پاکستان بازار مهمی برای محصولات غذایی و صنایع دستی افغانستان است. صادرات خشکبار، مخصوصاً بادام و کشمش، در سال گذشته به این کشور از مرز ۶۰ میلیون دلار عبور کرده است.
ازبکستان نخستین کشوری است که در چارچوب این پلان میزبان افغانستان خواهد بود. نمایشگاه این کشور از تاریخ ۶ تا ۱۰ ثور ۱۴۰۴ (۲۶ تا ۳۰ آوریل ۲۰۲۵) در تاشکند برگزار میشود. این نمایشگاه نخستین رویداد خارجی سال ۱۴۰۴ برای وزارت صنعت و تجارت خواهد بود. افغانستان قصد دارد همکاریهای حملونقل و ترانزیتی با ازبکستان را تقویت کند.
در تاریخ ۲۲ تا ۲۴ جوزا ۱۴۰۴ (۱۲ تا ۱۴ ژوئن ۲۰۲۵)، نمایشگاه روسیه برگزار میشود. روسیه به عنوان یکی از قطبهای تجاری منطقه، سال گذشته یکی از مقاصد اصلی کالای صادراتی از افغانستان بود. صنایع دستی، قالین و زیورآلات سنتی از جمله اقلامی هستند که قرار است در این نمایشگاه عرضه شوند.
در قزاقستان نیز افغانستان از ۱۱ تا ۱۵ اسد ۱۴۰۴ (۲ تا ۶ آگوست ۲۰۲۵) در نمایشگاه «تواصل تجارتی و فرهنگی» شرکت خواهد کرد. طبق اعلام وزارت صنعت، قزاقستان بازار مهمی برای معرفی فرهنگی افغانستان و محصولات هنری چون نگارگری، خوشنویسی و قالیهای سنتی محسوب میشود. مشارکت در این نمایشگاه بیشتر جنبه فرهنگی و برندینگ خواهد داشت.
نمایشگاه چین از تاریخ ۱۵ تا ۱۸ قوس ۱۴۰۴ (۶ تا ۹ دسامبر ۲۰۲۵) برگزار میشود. با رشد چشمگیر روابط افغانستان و چین پس از سال ۲۰۲۱، صادرات سنگهای قیمتی، پنبه و زعفران به چین روند صعودی گرفته است. وزارت صنعت امیدوار است با مشارکت در این نمایشگاه، قراردادهای بلندمدت صادراتی با خریداران چینی منعقد شود.
ترکمنستان به عنوان آخرین مقصد در پلان ۱۴۰۴ معرفی شده است. نمایشگاه این کشور برای تاریخ ۵ دی ۱۴۰۴ برنامهریزی شده و هدف آن توسعه همکاری در حوزه انرژی، حملونقل ریلی و صادرات سیمان است. در سال ۱۴۰۲ صادرات سیمان افغانستان به ترکمنستان بیش از ۳۵ هزار تُن اعلام شده است.
انتهای پیام