به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، حسین جمشیدی، فرماندار تایباد اعلام کرد که در سال گذشته، حدود ۳ هزار و ۵۰۰ تن گازکربنیک مایع از طریق گذرگاه مرزی دوغارون استان خراسان رضوی به کشور افغانستان صادر شده است. به گفته وی، این مقدار نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ با رشد ۳۰ درصدی همراه بوده و این امر نشان از افزایش ظرفیت تولید و بهبود فرآیند صادرات دارد.
وی افزود که این میزان صادرات، از تنها کارخانه تولید گازکربنیک مایع شهرستان تایباد صورت گرفته است. این کارخانه به دلیل نزدیکی به مرز، نقش محوری در تأمین نیازهای صنعتی، غذایی و دارویی کشور افغانستان ایفا میکند. مقاصد اصلی این محمولهها شامل چهار شهر بزرگ افغانستان یعنی کابل، هرات، قندهار و مزار شریف بوده که دارای بازار مصرف گستردهای برای این ماده پرکاربرد هستند.
محمود عزیزی، مدیرعامل کارخانه گازکربنیک تایباد نیز در گفتوگو با خبرنگار افپک بیان کرد که این کارخانه با دارا بودن دو خط تولید فعال، قادر به تولید روزانه بیش از ۴۰ تن گازکربنیک مایع است. او افزود: “در حال حاضر بخش قابل توجهی از تولیدات ما روانه بازار افغانستان میشود که در نتیجه آن، زمینه اشتغال مستقیم برای بیش از ۵۰ نفر در کارخانه فراهم شده است.”
گازکربنیک مایع در صنایع مختلفی همچون تولید نوشابههای گازدار، صنایع دارویی، بستهبندی مواد غذایی و حتی تجهیزات پزشکی کاربرد دارد. به گفته کارشناسان، تقاضای روزافزون افغانستان برای این محصول نشاندهنده توسعه صنعتی و بهداشتی در این کشور است. براساس گزارش اتاق بازرگانی مشترک ایران و افغانستان، در سال گذشته ارزش واردات گازکربنیک افغانستان از ایران به بیش از ۲ میلیون دلار رسیده است.
کارخانه تایباد که در ۱۵ کیلومتری مرز دوغارون قرار دارد، یکی از معدود واحدهای تولید گازکربنیک در شرق کشور است که با فناوری روز و سیستم تقطیر و مایعسازی، محصول نهایی را با خلوص بالا تولید میکند. این کارخانه همچنین دارای مجوزهای بهداشتی بینالمللی بوده و توانسته است با اخذ گواهیهای استاندارد، بازارهای صادراتی خود را توسعه دهد.
مرز دوغارون به عنوان یکی از مهمترین پایانههای زمینی شرق کشور، نقش کلیدی در صادرات کالا به افغانستان دارد. بر اساس آمار اداره کل گمرک خراسان رضوی، در سال ۱۴۰۳ بیش از ۲ میلیارد دلار کالای غیرنفتی از این مرز صادر شده که ۷ درصد آن به محصولات شیمیایی و گازی اختصاص دارد. گازکربنیک مایع نیز یکی از اقلام مهم صادراتی این منطقه محسوب میشود.
حسین جمشیدی همچنین تأکید کرد که توسعه صادرات غیرنفتی یکی از اولویتهای شهرستان تایباد در سال ۱۴۰۴ است. او گفت: “با توجه به زیرساختهای موجود در دوغارون و توان فنی کارخانهها، میتوانیم ظرفیت صادراتی را به بیش از ۵ هزار تن در سال افزایش دهیم.” وی خواستار تسهیل امور گمرکی و افزایش همکاری میان دو کشور برای گسترش تجارت مرزی شد.
بر اساس اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولید گازکربنیک در ایران با رشد سالانه ۱۲ درصدی همراه بوده و ایران در حال حاضر جزو پنج کشور نخست تولیدکننده این محصول در منطقه غرب آسیا محسوب میشود. با این حال، صادرات این محصول به کشورهایی مانند افغانستان، پاکستان و عراق، همچنان در حال افزایش است و نقش ارزآوری مهمی دارد.
در پایان، عزیزی مدیرعامل کارخانه گفت: “با توجه به رضایت مشتریان افغان از کیفیت محصول و پاسخ سریع ما به سفارشها، امید داریم که سهم بازار خود را در افغانستان در سال جاری افزایش دهیم.” وی همچنین از برنامه توسعه سوم خط تولید و احداث مخازن ذخیره بزرگتر خبر داد تا پاسخگوی نیازهای روزافزون منطقه باشد.
انتهای پیام