به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، پاکستان پس از روی کار آمدن ترامپ و احراز اهمیت سلاحهای آمریکایی در افغانستان، به طور مکرر عدم تحویل این تسلیحات به ایالات متحده را محکوم میکرد، اخیرا پس از برملا شدن دروغ دستگیری و تحویل عامل اصلی حمله به فرودگاه کابل از موضع خود عقب نشینی کرده است.
به نحوی که، محمد شریفالله معروف به جعفر، اخیراً در یک ویدئو اعتراف کرده است که نقش او در گروه تروریستی داعش خراسان بسیار محدود بوده و در تصمیمگیریهای کلیدی این گروه نقشی نداشته است. وی اظهار داشت که تنها دستورات را اجرا میکرده و در هیچ مشورتی شرکت نداشته است. این اظهارات در تضاد با ادعاهای پیشین پاکستان و دولت دونالد ترامپ است که او را بهعنوان فردی مهم و تأثیرگذار در داعش معرفی کرده بودند.
بهدنبال این اعترافات، گزارشهای جدیدی منتشر شد که نشان میدهد اطلاعات ارائهشده توسط پاکستان ممکن است اغراقآمیز بوده باشد. تحلیلگران سیاسی و نظامی معتقدند که پاکستان بهطور عمدی تلاش کرده است تا نقش محمد شریفالله را برجسته کند تا در نزد آمریکا محبوبتر شود و حمایتهای بیشتری از دولت ترامپ بهدست آورد.
در همین راستا، یک تحلیلگر نظامی آمریکایی اظهار داشت که پاکستان با مهارت بسیاری ترامپ را فریب داده و محمد شریفالله هیچگاه نقشی در طراحی حمله به فرودگاه کابل نداشته است. به گفته این تحلیلگر، شریفالله که بهعنوان طراح حمله به آمریکا تحویل داده شد، در واقع یک فرد سطح پایین در داعش بوده و هرگز در ردههای بالای این گروه قرار نداشته است.
گزارشهای نهادهای امنیتی آمریکا نیز نشان میدهد که شریفالله هیچگاه در برنامهریزی و اجرای حمله به فرودگاه کابل دخالت نداشته است. در گزارش پلیس فدرال آمریکا (افبیآی) آمده است که وی تنها بهعنوان یک عامل اجرایی در این عملیات حضور داشته و نقشی در طراحی آن نداشته است.
افشای این اطلاعات جدید موجب شد تا بار دیگر سؤالات زیادی درباره نقش واقعی محمد شریفالله و چگونگی ارتباط پاکستان با گروه داعش مطرح شود. منابع نزدیک به طالبان نیز ادعای ترامپ مبنی بر اینکه شریفالله طراح اصلی حمله به فرودگاه کابل بوده است را رد کردهاند.
در پی این رسوایی، موضع پاکستان درباره سلاحهای آمریکایی باقیمانده در افغانستان تغییر کرده است. سخنگوی وزارت خارجه پاکستان اظهار داشت که مسئله سلاحهای جامانده آمریکا در افغانستان، موضوعی بین این دو کشور است و اسلامآباد نگفته از اقدام واشنگتن در زمینه پس گرفتن این سلاحها حمایت میکند.
این تغییر لحن در حالی صورت میگیرد که پیشتر وزیر دفاع پاکستان با اشاره به افزایش حملات تروریستی در این کشور تأکید کرده بود که این وضعیت ناشی از استفاده سلاحهای آمریکایی برجامانده در افغانستان است.
همچنین، وزارت امور خارجه پاکستان بار دیگر از موجودیت تجهیزات آمریکایی در افغانستان تحت حاکمیت طالبان ابراز نگرانی کرده و گفته است که از هر تلاشی که برای پس گرفتن این تسلیحات توسط ایالات متحده صورت گیرد، حمایت میکند.
این تغییر موضع پاکستان پس از رسوایی اطلاعات نادرست درباره نقش محمد شریفالله در حمله به فرودگاه کابل، نشاندهنده تلاش این کشور برای بازسازی اعتبار خود در جامعه بینالمللی است.
با این حال، نگرانیها درباره استفاده احتمالی از سلاحهای آمریکایی باقیمانده در افغانستان توسط گروههای تروریستی همچنان پابرجاست و نیازمند همکاریهای بینالمللی برای مقابله با این تهدیدات است.
در نهایت، این پاکستان است که تلاش میکند تا خود را شریک امنیتی آمریکا در منطقه دانسته و نیابت نظامی ایالات متحده در خاورمیانه را کسب کند، اما در پی رسوایی اخیرش احتمالا سیستم انزوا را فعلا بیشتر دنبال خواهد کرد.
انتهای پیام