به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، ژنرال جک کین، فرمانده پیشین ستاد ارتش آمریکا و مشاور ارشد امنیتی در دولتهای پیشین این کشور، در گفتوگو با شبکه فاکسنیوز اعلام کرد که بازگشت طالبان به قدرت، زمینه را برای بازسازی گروههای تروریستی همچون داعش و القاعده فراهم کرده است. وی تاکید کرد که واشنگتن باید بهجای بیتفاوتی، از نیروهای مقاومت ضدطالبان بهویژه جبهه پنجشیر حمایت نظامی و اطلاعاتی بهعمل آورد.
ژنرال کین با اشاره به گزارشهای منتشرشده توسط سازمان ملل درباره حضور حدود ۸ هزار عضو داعش خراسان در شرق افغانستان گفت: «تسلط طالبان بر افغانستان تنها یک مسئله داخلی نیست بلکه تهدیدی بینالمللی برای امنیت آمریکا و متحدان آن به شمار میرود.» به گفته وی، ضعف دولت فعلی افغانستان در مهار این گروهها، خطر حملات تروریستی فرامرزی را افزایش داده است.
این مقام سابق نظامی افزود که تجربه دو دهه حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان نباید به فراموشی سپرده شود و دولت بایدن باید اشتباهات خروج ناگهانی از این کشور را با اتخاذ رویکرد فعالانه جبران کند. وی تاکید کرد: «جبهه پنجشیر، به رهبری احمد مسعود، توانایی ایجاد توازن قدرت در برابر طالبان را دارد و میتواند یک شریک استراتژیک برای مهار تروریسم باشد.»
گزارش اخیر مرکز مطالعات استراتژیک بینالمللی (CSIS) نیز نشان میدهد که تهدید تروریسم از خاک افغانستان در سال ۲۰۲۵، بهویژه علیه اهداف غربی، رشدی ۲۷ درصدی داشته است. در این گزارش آمده که طالبان نهتنها با القاعده روابط تاریخی خود را حفظ کرده، بلکه در کنترل فعالیتهای داعش نیز ناکام بودهاند. این شرایط سبب افزایش نگرانیها در سطح جهانی شده است.
ژنرال کین در ادامه با اشاره به وضعیت پنجشیر، گفت: «مردم این منطقه از مقاومت دست نکشیدهاند و هنوز ظرفیت بالای نظامی دارند. اگر آمریکا حمایت تسلیحاتی و اطلاعاتی ارائه دهد، این جبهه میتواند بهعنوان سدی در برابر گسترش طالبان و گروههای وابسته به آن عمل کند.» وی اضافه کرد که در زمان مبارزات ضدطالبانی سال ۲۰۰۱ نیز نیروهای پنجشیر نقش کلیدی در سقوط این گروه ایفا کردند.
از سوی دیگر، احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان، در مصاحبهای با روزنامه تایمز لندن اعلام کرد که «ما همچنان آمادهایم برای آزادی افغانستان بجنگیم و به کمکهای جامعه جهانی نیاز داریم.» او ضمن انتقاد از سکوت آمریکا در قبال جنایات طالبان، خواستار بازنگری در سیاست واشنگتن نسبت به افغانستان شد. این درخواستها تاکنون بیپاسخ ماندهاند.
در همین حال، مجلس نمایندگان آمریکا نیز هفته گذشته در جلسهای غیرعلنی، هشدارهایی در مورد تهدیدات ناشی از حضور داعش در افغانستان دریافت کرده است. بر اساس گزارش آسوشیتدپرس، یکی از سناتورهای جمهوریخواه تاکید کرده که «عدم دخالت مجدد آمریکا در افغانستان میتواند زمینهساز حملاتی شبیه ۱۱ سپتامبر شود». این اظهارات، فضای تازهای برای بازنگری در راهبرد آمریکا فراهم کرده است.
در سطح بینالمللی نیز فرانسه، آلمان و هند طی بیانیههایی نسبت به بازگشت قدرت گروههای تروریستی در افغانستان ابراز نگرانی کردهاند. وزارت خارجه هند در بیانیهای که در دیماه ۱۴۰۳ منتشر شد، اعلام کرد که فعالیت داعش در افغانستان تهدیدی مستقیم برای امنیت آسیای جنوبی است. این کشور از جامعه جهانی خواست تا با رویکردی مشترک به مقابله با این تهدیدها بپردازند.
با وجود این هشدارها، کاخ سفید تاکنون موضع مشخصی درباره حمایت از مخالفان طالبان اتخاذ نکرده است. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نشست خبری اخیر تنها به این بسنده کرد که «ما نگران وضعیت حقوق بشر در افغانستان هستیم» و از بیان برنامه عملیاتی خودداری کرد. این در حالی است که فشارها از سوی محافل نظامی و سیاسی برای اتخاذ موضع فعالتر در حال افزایش است.
در پایان، ژنرال کین تاکید کرد که اگر آمریکا امروز در برابر طالبان و متحدان تروریستیاش ایستادگی نکند، فردا باید هزینههای بیشتری برای مقابله با تهدیدات ناشی از آنها بپردازد. وی گفت: «امنیت ملی با بیتفاوتی تضمین نمیشود. زمان آن رسیده که آمریکا با شجاعت، اشتباهات گذشته را جبران کرده و در کنار مردم افغانستان قرار گیرد.»
انتهای پیام