به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، در واکنش به حمله تروریستی اخیر در منطقه گردشگری پهلگام در ایالت جامو و کشمیر هند که منجر به کشته و زخمی شدن چند تن از شهروندان هندی شد، سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، این حمله را شدیداً محکوم کرد. عراقچی با انتشار پیامی در صفحه رسمی وزارت امور خارجه نوشت: «ایران این حمله تروریستی را قویاً محکوم میکند. افکار و دعاهای ما با قربانیان و خانوادههای آنان است.» وی ضمن اعلام همدردی، مراتب تسلیت خود را به دولت و ملت هند ابراز داشت.
این موضعگیری در حالی صورت میگیرد که طی روزهای اخیر، حمله مسلحانه به یک خودروی حامل گردشگران هندی در منطقه پهلگام، بهشدت افکار عمومی در این کشور و منطقه را تحت تأثیر قرار داده است. رسانههای هندی از کشته شدن سه تن و زخمی شدن چهار نفر دیگر در این حادثه خبر دادهاند. به گزارش NDTV، این حمله توسط افراد مسلح ناشناس صورت گرفته که پس از شلیک، از محل متواری شدهاند.
عراقچی همچنین در ادامه پیام خود تأکید کرد: «ما همواره هرگونه حمله تروریستی، بهویژه علیه افراد غیرنظامی را محکوم میکنیم و بر این باوریم که باید یک جبهه جهانی برای مبارزه با تروریسم بدون تبعیض شکل گیرد.» این سخنان در شرایطی بیان شده که هند نیز از جامعه جهانی خواسته است که کشورهای پناهدهنده یا حامی تروریسم، بهویژه در منطقه جنوب آسیا، تحت فشار دیپلماتیک قرار گیرند.
بر اساس گزارش خبرگزاری “هندوستان تایمز”، مقامات امنیتی هند، گروههای افراطی تحت حمایت ارتش پاکستان، از جمله لشکر طیبه را مظنون اصلی حمله پهلگام میدانند. این موضوع باعث شده بار دیگر بحث حمایت سازمانیافته برخی نهادهای نظامی پاکستان از تروریسم مطرح شود؛ موضوعی که تهران نیز در گذشته بارها نسبت به آن هشدار داده بود.
گفتنی است روابط دیپلماتیک میان ایران و هند در سالهای اخیر رشد قابل توجهی داشته و تهران همواره از مواضع ضدتروریستی هند در مجامع بینالمللی حمایت کرده است. سفر رسمی اخیر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه سابق ایران به دهلینو در سال ۱۴۰۱ نیز با هدف گسترش همکاریهای دوجانبه در حوزه مبارزه با تروریسم صورت گرفت.
از سوی دیگر، برخی تحلیلگران معتقدند واکنش سریع و قاطع ایران به این حمله، نشاندهنده تمایل تهران برای ایفای نقش فعال در ایجاد ثبات منطقهای و همسویی با کشورهای قربانی تروریسم است. به گزارش مرکز مطالعات راهبردی دهلینو، ایران در دو دهه گذشته بیش از ۲۰ بار در مجامع سازمان ملل و سازمان همکاری اسلامی خواستار تشکیل کمیته مقابله با تروریسم در جنوب آسیا شده است.
در فضای رسانهای ایران نیز این حمله بازتاب گستردهای داشته است. خبرگزاریهای فارس، ایرنا و تسنیم ضمن پوشش این خبر، اظهارات عراقچی را بازتاب داده و آن را نشانهای از “پایبندی اصولی ایران به مبارزه با تروریسم” دانستهاند. همچنین روزنامه “ایران” در گزارشی ویژه از این موضعگیری به عنوان «دیپلماسی مسئولانه» نام برده است.
با توجه به حساسیت منطقه کشمیر و وقوع حملات مشابه در سالهای اخیر، انتظار میرود کشورهای منطقه و جهان مواضع جدیتری نسبت به اقدامات تروریستی اتخاذ کنند. بر اساس آمار موسسه صلح دهلی، از سال ۲۰۱۵ تاکنون بیش از ۶۵ حمله تروریستی در مناطق مختلف جامو و کشمیر رخ داده که عمدتاً متوجه غیرنظامیان بودهاند.
در پایان باید گفت که موضع صریح وزیر امور خارجه ایران، ضمن محکومکردن اقدامات تروریستی، نشاندهنده رویکرد چندجانبهگرای تهران در قبال بحرانهای منطقهای و ضرورت شکلگیری اجماع جهانی برای پایاندادن به چرخه خشونت و افراطگرایی در جنوب آسیاست. اقدامی که میتواند بر روابط ایران با قدرتهای آسیایی از جمله هند تأثیرات مثبتی برجای گذارد.
انتهای پیام