به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، جیدی ونس، معاون رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا، در اظهاراتی رسمی اعلام کرد که واشنگتن انتظار دارد پاکستان در مبارزه با گروههای شورشی در مرزهای مشترک با هند همکاری مؤثری داشته باشد. این سخنان در شرایطی بیان شد که در هفته گذشته، دستکم ۱۷ سرباز هندی در حملات شبهنظامیان در کشمیر کشته شدند، و هند به طور غیرمستقیم پاکستان را مسئول این حملات دانسته است.
ونس در مصاحبهای با شبکه NBC گفت: «آمریکا امیدوار است اسلامآباد با رویکردی سازنده، در مهار شورشیان و مقابله با تروریسم مرزی با هند همراهی کند.» این سخنان در حالی مطرح میشود که دولت پاکستان طی سالهای اخیر همواره هرگونه دخالت در امور کشمیر را رد کرده و خواستار حلوفصل دیپلماتیک موضوع بوده است. وزارت خارجه پاکستان در واکنش به این اظهارات اعلام کرد که آمریکا باید نقش بیطرفانهتری ایفا کند.
رسانههای پاکستانی از جمله «داون» با پوشش گسترده این موضوع، تاکید کردند که اظهارات معاون ترامپ میتواند باعث تضعیف تلاشهای صلح میان دو کشور همسایه شود. به گفته کارشناسان، موضع آمریکا در حمایت ضمنی از هند در حالی است که بیش از ۳۰۰۰ غیرنظامی کشمیری از سال ۲۰۱۹ تاکنون در نتیجه عملیات نظامی ارتش هند در مناطق تحت منازعه کشته یا مجروح شدهاند.
جیدی ونس همچنین در سخنان خود با اشاره به روابط راهبردی میان آمریکا و هند، افزود: «دهلینو شریک کلیدی ما در منطقه است و ما به همکاری دفاعی و اقتصادی با این کشور متعهد هستیم.» آمارهای رسمی وزارت خارجه آمریکا نشان میدهد که حجم مبادلات تجاری دو کشور در سال ۲۰۲۳ به بیش از ۱۹۱ میلیارد دلار رسیده است و قراردادهای نظامی بین دو کشور از مرز ۲۰ میلیارد دلار عبور کرده است.
در واکنش به این موضعگیری، شماری از نمایندگان پارلمان پاکستان از دولت این کشور خواستند موضعی قاطع در قبال آمریکا اتخاذ کند. سناتور شیری رحمان گفت: «اظهارات جیدی ونس نه تنها تحریکآمیز بلکه مغایر با اصول میانجیگری دیپلماتیک است. آمریکا نباید در منازعات منطقهای جانبدارانه عمل کند.» وزارت خارجه پاکستان نیز با انتشار بیانیهای خواستار توضیح رسمی از سوی سفارت آمریکا در اسلامآباد شد.
در مقابل، هند از سخنان ونس استقبال کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه هند، آرایندام باگچی، گفت: «ما از موضع شفاف ایالات متحده درباره لزوم مقابله با تروریسم مرزی و حمایت از امنیت هند قدردانی میکنیم. این نشانه درک درست آمریکا از تهدیدات مشترک ماست.» وی تاکید کرد که دهلینو همچنان به راهحل مسالمتآمیز اما قاطع در قبال اقدامات تحریکآمیز پاکستان متعهد است.
کارشناسان روابط بینالملل معتقدند این موضعگیری آمریکا نشاندهنده تحکیم ائتلاف واشنگتن–دهلی در مقابل بلوک چین–پاکستان است. به گفته دکتر حسین احمد، استاد دانشگاه قائد اعظم اسلامآباد، «ایالات متحده به وضوح در حال بازتعریف موقعیت ژئوپلیتیک خود در جنوب آسیاست و هند را به عنوان متحد راهبردی برای مهار چین انتخاب کرده است، که پیامد آن تضعیف نقش پاکستان در معادلات امنیتی منطقه است.»
تنش میان هند و پاکستان طی هفتههای گذشته افزایش یافته است. پس از حادثه اخیر در کشمیر، ارتش هند عملیات گستردهای را در منطقه اوری آغاز کرد که به بازداشت ۴۰ مظنون و کشته شدن دستکم ۵ شورشی انجامید. همزمان، پاکستان نیروهای نظامی خود را در مناطق مرزی تقویت کرده و اعلام کرده است هرگونه تجاوز احتمالی را با پاسخ قاطع مواجه خواهد کرد.
سخنان جیدی ونس بار دیگر موضوع نقش میانجیگر ایالات متحده در مناقشات جنوب آسیا را زیر سؤال برده است. در حالیکه کاخ سفید همواره ادعای بیطرفی داشته، اما همکاریهای امنیتی با هند و اظهارات اخیر معاون رئیسجمهور این کشور نشان میدهد که واشنگتن عملاً در صف حامیان دهلینو ایستاده است. این مساله میتواند روند مذاکرات احتمالی آینده میان دو کشور را پیچیدهتر سازد.
با توجه به حساسیت منطقه و سابقه چهار جنگ میان هند و پاکستان، ناظران هشدار میدهند که هرگونه موضعگیری جانبدارانه از سوی قدرتهای جهانی ممکن است منجر به تشدید بحران شود. در این میان، سازمان ملل متحد خواستار خویشتنداری طرفین شده و نماینده ویژه این سازمان در جنوب آسیا تاکید کرده است که تنها گفتوگوهای دوجانبه، راهحل پایدار بحران کشمیر خواهد بود.
انتهای پیام