به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور فدراسیون روسیه، روز شنبه طی تماس تلفنی با نخستوزیر هند، نارندرا مودی، حمایت کامل کشورش از دهلینو در مبارزه با تروریسم را اعلام کرد. این گفتوگو در پی حمله خونین به کاروان امنیتی در منطقه پهلگام در ایالت جامو و کشمیر صورت گرفت که منجر به کشته شدن پنج نیروی نظامی هند شد. حملهای که دهلینو آن را اقدامی سازمانیافته دانست و انگشت اتهام را به سوی گروههای مستقر در خاک پاکستان نشانه رفت.
طبق اطلاعیه رسمی وزارت امور خارجه هند، پوتین در این تماس تلفنی اعلام کرد که «روسیه در کنار مردم و دولت هند در مبارزه با تروریسم ایستاده است» و تاکید کرد که «عاملان این حمله و حامیان آنها باید به سزای اعمال خود برسند.» این موضع، در فضای سیاسی جنوب آسیا بازتاب وسیعی یافت و بهویژه در پاکستان، واکنشهایی همراه با نگرانی ایجاد کرد. روسیه پیش از این نیز در موارد مشابه از مواضع هند در مبارزه با تروریسم پشتیبانی کرده بود.
در حمله روز جمعه به کاروان نیروهای ویژه هند در منطقه پهلگام، پنج سرباز کشته و چند تن دیگر زخمی شدند. بر اساس گزارش رسانههای هند، گروه «جیش محمد» که دفتر مرکزی آن در پاکستان است، مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته است. مقامات هند بارها از پاکستان خواستهاند با این گروهها مقابله کند، اما اسلامآباد با رد این اتهامات، همواره مدعی بیاطلاعی از فعالیتهای تروریستی این گروهها شده است.
ولادیمیر پوتین در ادامه تماس خود با مودی تأکید کرد که مسکو از تلاشهای جهانی برای مقابله با تروریسم حمایت میکند و در مجامع بینالمللی مانند سازمان ملل و سازمان همکاری شانگهای نیز بر لزوم همکاری امنیتی کشورها برای مقابله با گروههای تروریستی تأکید کرده است. او افزود: «تروریسم مرز نمیشناسد و نباید اجازه داد هیچ کشوری به پناهگاه امنی برای تروریستها تبدیل شود.»
بر اساس آمار رسمی وزارت کشور هند، تنها در سال گذشته بیش از ۴۰ حمله تروریستی در کشمیر ثبت شده که منجر به کشته شدن ۶۷ نفر شده است. در این میان، موضع حمایتی روسیه از هند میتواند نقش مهمی در تقویت دیپلماسی ضدتروریسم دهلینو ایفا کند. تحلیلگران روابط بینالملل معتقدند این تماس پوتین نشاندهنده نوعی جهتگیری ژئوپلیتیکی جدید در جنوب آسیاست.
سایت «ایندیا تودی» نوشت: «همزمان با تشدید تنشها در منطقه کشمیر، تماس تلفنی پوتین به عنوان نشانهای از نزدیکی بیشتر مسکو و دهلینو در حوزه امنیتی و ضدتروریسم تلقی میشود.» این در حالی است که روابط پاکستان با روسیه نیز در سالهای اخیر رو به گسترش بوده، اما چنین موضعگیریهای آشکاری ممکن است در روابط دو کشور خلل ایجاد کند.
در پاسخ به این تحولات، وزارت امور خارجه پاکستان امروز با صدور بیانیهای «نگرانی جدی» خود را از آنچه «سیاستزدگی موضوع تروریسم» خوانده، ابراز کرده و اعلام کرد: «پاکستان در خط مقدم مبارزه با تروریسم قرار دارد و اتهامات بیاساس برخی کشورها صرفاً برای سرپوش گذاشتن بر ناکامیهای داخلی آنان در تأمین امنیت است.»
این بیانیه در حالی منتشر شد که شبکه الجزیره گزارش داد دولت اسلامآباد در تلاش است با وساطت چین، فضای دیپلماتیک جدیدی را برای کاهش فشارها در مجامع بینالمللی ایجاد کند. چین نیز تا کنون در بیانیهای رسمی، ضمن محکوم کردن حمله پهلگام، از همه طرفها خواسته است تا از تنشزایی پرهیز کنند و راهحلهای دیپلماتیک را در پیش بگیرند.
بر اساس دادههای «موسسه صلح جنوب آسیا»، هند سالانه حدود ۴ میلیارد دلار بودجه صرف امور ضدتروریسم میکند و با همکاری کشورهایی مانند ایالات متحده، فرانسه و روسیه، در حال توسعه سامانههای امنیتی خود در مناطق حساس است. همچنین، دهلینو از سازمان ملل خواسته تا برخی گروههای مستقر در پاکستان را در فهرست سیاه تروریستی قرار دهد.
در پایان تماس تلفنی، نارندرا مودی ضمن قدردانی از پشتیبانی روسیه اعلام کرد که «حمایت متحدان بینالمللی، ما را در مبارزه با تروریسم مصممتر میسازد» و افزود که هند به دنبال تقویت همکاری امنیتی با کشورهایی است که تهدید تروریسم را تهدیدی جهانی تلقی میکنند. به نظر میرسد این موضع پوتین، اسلامآباد را در انزوای بیشتر قرار خواهد داد.
انتهای پیام