به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، حامد کرزی، رئیسجمهور پیشین افغانستان، در پی آزمایش موشک بالستیک جدید پاکستان به نام «ابدالی»، از اقدام اسلامآباد در نامگذاری موشکهای خود به نام شخصیتهای تاریخی افغان انتقاد کرد. وی در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «پاکستان متأسفانه پیش از این نیز نام موشکهای خود را ‘غزنوی’ و ‘غوری’ گذاشته است، در حالی که هماکنون با افغانهای ساکن در آنجا بدرفتاری میشود و مورد آزار و اذیت قرار میگیرند.»
کرزی افزود: «افغانستان در طول تاریخ خود شخصیتهای علمی، فکری و فرهنگی، جنگجویان سرافراز و پادشاهان زیادی را پرورش داده است که جهان از نام آنها با احترام یاد کرده و به درستی استفاده میکند.» وی تأکید کرد که بهتر است پاکستان به جای اسلحه و راکت، مراکز دانشگاهی و فرهنگی خود را به نام این شخصیتهای افغان نامگذاری کند.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که پاکستان در بیش از یک سال گذشته سیاست سختگیرانهای را در قبال مهاجران افغان ساکن این کشور اتخاذ کرده و صدها هزار نفر را به اجبار به افغانستان بازگردانده است.
برنامه اخراج مهاجران افغان، طبق روایت بازگشتکنندگان و تصاویری که از جریان عملیات بازداشت و جستجوی خانه به خانه در اسلامآباد و برخی شهرهای دیگر پاکستان منتشر شده، نشان میدهد که این اخراجها با خشونت همراه بوده است.
کرزی بدون اشاره مستقیم به روابط افغانستان تحت حاکمیت طالبان با پاکستان، که هر از گاهی با تنشها و حتی درگیریهای کوچک همراه است، گفت که «افغانها خواهان روابط محترمانه و متمدنانه با پاکستان بر اساس حسن همجواری هستند.»
وی همچنین تأکید کرد که استفاده از نام شخصیتهای تاریخی افغان برای موشکها و سلاحها، در حالی که با افغانها در پاکستان بدرفتاری میشود، اقدامی ناپسند است و باید تغییر یابد. کرزی در پایان اظهار داشت که «بهتر است پاکستان به جای نامگذاری سلاحها و موشکهای خود به نام شخصیتهای افغانی، مراکز علمی و فرهنگی خود را به نام آنها نامگذاری کند.»
این انتقادات کرزی بازتاب گستردهای در رسانههای منطقهای و بینالمللی داشته و بحثهایی را در مورد روابط فرهنگی و تاریخی بین دو کشور همسایه برانگیخته است. برخی تحلیلگران معتقدند که این نامگذاریها ممکن است به منظور تقویت هویت اسلامی و تاریخی پاکستان انجام شده باشد، اما در عین حال میتواند حساسیتهایی را در افغانستان برانگیزد.
در نهایت، این اظهارات کرزی میتواند به عنوان فراخوانی برای بازنگری در سیاستهای فرهنگی و تاریخی پاکستان نسبت به افغانستان تلقی شود.
انتهای پیام