به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، روز گذشته حملهای خونین توسط گروههای مسلح در منطقه کشمیر جنوبی باعث جان باختن دستکم ۲۷ غیرنظامی شد. این حمله در شهرک «پولواما» و در نزدیکی یک مرکز درمانی رخ داد که در آن، مهاجمان مسلح با حمله به مردم عادی و تیراندازی بیهدف، فاجعهای انسانی رقم زدند. بنا به گزارش شبکه NDTV، دستکم ۴ کودک و ۷ زن در بین قربانیان حضور دارند و بیش از ۳۵ نفر نیز مجروح شدهاند.
مقامات امنیتی هند به سرعت انگشت اتهام را به سوی پاکستان نشانه رفتند. وزیر کشور هند، آمیت شاه، در بیانیهای گفت: «اطلاعات اطلاعاتی ما نشان میدهد که این حمله با پشتیبانی مالی و تسلیحاتی سازمان اطلاعات ارتش پاکستان انجام شده است.» وی همچنین خواستار پاسخ قاطع ارتش هند به این تجاوز شد. سخنگوی وزارت امور خارجه هند نیز اعلام کرد که در اعتراض به این اقدام، کاردار پاکستان در دهلی احضار شده است.
پاکستان اما این اتهامات را رد کرده است. وزارت امور خارجه پاکستان در بیانیهای ادعای دخالت در حمله را «بیاساس» و «فرار رو به جلو» خواند و گفت: «دولت هند در مدیریت بحران داخلی خود ناکام بوده و اکنون در پی انحراف افکار عمومی از طریق متهمسازی است.» این موضعگیری در رسانههای پاکستانی نیز بازتاب گستردهای یافته و برخی از آنها هند را به «استفاده ابزاری از بحران» برای تقویت ملیگرایی متهم کردهاند.
همزمان با این تنشها، نیروهای ارتش هند در مناطق مرزی کشمیر در حالت آمادهباش کامل قرار گرفتهاند. بنابر اعلام ارتش هند، یگانهای نظامی در مرزهای “لوک” و “راجوری” تقویت شدهاند و پروازهای شناسایی با پهپادها در مناطق مشکوک به حضور تروریستها افزایش یافته است. همچنین منابع امنیتی هند به خبرگزاری ANI گفتهاند که احتمال انجام عملیات محدود مرزی علیه پایگاههای مشکوک در خاک پاکستان در حال بررسی است.
در تحولی دیگر، دولت هند از جامعه جهانی درخواست کرده است که نسبت به نقش پاکستان در حمایت از گروههای تروریستی واکنش نشان دهند. نماینده دائم هند در سازمان ملل، روچیرا کامبوج، در نشست اضطراری شورای امنیت گفت: «پاکستان همچنان پناهگاه امنی برای تروریستها است و جامعه جهانی نباید در برابر چنین رفتارهایی سکوت کند.» وی با استناد به قطعنامه ۱۲۶۷ شورای امنیت، خواستار اعمال تحریمهای بیشتر علیه افراد و نهادهای پاکستانی شد.
در داخل هند، فضای عمومی دچار تنش و اضطراب شده است. تجمعات اعتراضی در شهرهای دهلی، بمبئی و سرینگر برگزار شده که در آن مردم خواستار پاسخ قاطع به این حمله شدند. گروههای ملیگرا نظیر RSS نیز دولت را به اقدام نظامی فوری علیه پاکستان تشویق کردهاند. برخی گزارشها حاکی از آن است که شبکههای اجتماعی در کشمیر جنوبی بهصورت محدود فیلتر شدهاند تا از انتشار اخبار نادرست و شایعات جلوگیری شود.
این حمله، یادآور حمله مشابهی در سال ۲۰۱۹ در پولواما است که طی آن ۴۰ سرباز هندی کشته شدند و تنشها به مرحله حملات هوایی میان دو کشور کشیده شد. در آن زمان نیز هند، گروه جیش محمد مستقر در پاکستان را مسئول دانست و به پایگاههای این گروه در خاک پاکستان حمله هوایی کرد. حالا نیز ترس از تکرار سناریوی ۲۰۱۹ در میان تحلیلگران و شهروندان وجود دارد.
کارشناسان روابط بینالملل هشدار دادهاند که تداوم این روند میتواند منطقه را به سوی درگیری تمامعیار سوق دهد. «مایکل کوگلمن»، پژوهشگر آسیای جنوبی در اندیشکده ویلسون، گفت: «وقتی دو کشور هستهای با چنین تنشهایی مواجه میشوند، خطر اشتباه محاسباتی بسیار بالاست. هند و پاکستان باید از طریق کانالهای دیپلماتیک تنش را کاهش دهند.»
در همین حال، سازمانهای حقوق بشری نگرانی خود را از افزایش حملات علیه اقلیتها و پناهندگان پاکستانی در هند ابراز کردهاند. دیدهبان حقوق بشر در بیانیهای خواستار خویشتنداری دولت هند شد و تأکید کرد که امنیت شهروندان و احترام به حقوق بشر باید در اولویت باشد. در سالهای گذشته، موارد متعددی از خشونت علیه مسلمانان در پی تنشهای مشابه گزارش شده است.
در پایان، به نظر میرسد این حمله تروریستی بار دیگر زخم کهنه کشمیر را تازه کرده است. در شرایطی که مذاکرات صلح به حالت تعلیق درآمده، و با وجود نقش آفرینی قدرتهای منطقهای نظیر چین و روسیه در حوزه امنیتی جنوب آسیا، برقراری ثبات در کشمیر بدون گفتوگوی جدی میان دهلی و اسلامآباد دشوار خواهد بود.
انتهای پیام