به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، عبدالمطلب حقانی، سخنگوی وزارت مهاجرین و عودتکنندگان طالبان، در گفتوگویی با تلویزیون ملی افغانستان اظهار داشت که هماکنون حدود هشت هزار زندانی افغان در ایران، حدود سه هزار نفر در پاکستان و بین ۵۰۰ تا هزار زندانی دیگر در زندانهای ترکیه به سر میبرند.
وی تصریح کرد که در سال ۱۴۰۳ خورشیدی، سه هزار زندانی افغان از زندانهای پاکستان و هزار و ۳۵۰ نفر از زندانهای جمهوری اسلامی ایران آزاد و به افغانستان بازگشتهاند. این مقام طالبان همچنین اعلام کرد که آمادگی کامل برای بازگشت افغانها از کشورهای مختلف به افغانستان فراهم شده است.
عسکر جلالیان، معاون وزارت دادگستری ایران، در سال گذشته اظهار داشت که حدود هشت هزار خارجی در ایران زندانی هستند که بیشتر آنها شهروندان افغانستاناند.
در اسفند ۱۴۰۱، جمهوری اسلامی ایران گروهی از زندانیان افغان را به طالبان تحویل داد. حافظ ضیا احمد، معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان، اعلام کرد که ۲۶۸ زندانی افغان از طریق گذرگاه مرزی اسلامقلعه در استان هرات به افغانستان منتقل شدند.
مولوی فضل محمد حقانی، کاردار سفارت افغانستان در ایران، نیز اظهار داشت که تعداد کل زندانیان افغان که به طالبان تحویل داده شدند، حدود یک هزار و ۸۰۰ نفر است و انتقال آنها در چند مرحله انجام شده است.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، در آبان ۱۴۰۳ اعلام کرد که شمار زندانیان افغان در ایران قابلتوجه است و هزینههای زیادی بر دوش بیتالمال میگذارد. وی افزود که تلاشها برای استرداد زندانیان به افغانستان افزایش یافته است.
بقایی همچنین تصریح کرد که جرائم و اتهامهای زندانیان افغان متفاوت است، اما بیشتر آنها به دلیل ارتکاب جرائم مالی و مواد مخدر زندانی شدهاند.
در آبان ۱۴۰۳، هیئتی از وزارت دادگستری جمهوری اسلامی ایران به کابل سفر کرد و با مقامهای طالبان در مورد وضعیت مهاجران افغان در ایران و بهویژه استرداد زندانیان افغان و ایرانی گفتوگو کرد.
عسکر جلالیان، معاون وزارت دادگستری ایران، در این سفر اعلام کرد که ایران قصد دارد تا دو ماه آینده، دستکم یکهزار زندانی افغان را به افغانستان بفرستد.
بر اساس گزارشها، برخی از تحلیلگران سیاسی معتقدند که برای جلوگیری از خروج اتباع افغانستان به خارج از کشور، باید زمینه اشتغال برای مردم فراهم شود.
عاصفه استانکزی، فعال حقوق مهاجران افغانستانی، اظهار داشت که علیرغم اینکه نزدیک به ۶ هزار مهاجر افغان در زندانهای ایران هستند، توافقهای انجام شده تنها در مورد برخی از این مهاجران بوده است.
وحید فقیری، کارشناس روابط بینالملل افغانستانی، نیز تأکید کرد که ایجاد فرصتهای شغلی در داخل افغانستان میتواند از مهاجرت غیرقانونی شهروندان افغان به کشورهای دیگر جلوگیری کند.
با توجه به این آمار و اظهارات، به نظر میرسد که همکاریهای بینالمللی و سیاستهای داخلی میتوانند نقش مهمی در کاهش تعداد زندانیان افغان در کشورهای دیگر داشته باشند.
انتهای پیام