به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، وزارت معارف طالبان اخیراً «لایحهی لباس» جدیدی را منتشر کرده است که بر اساس آن، پوشیدن پیراهن و تنبان همراه با کلاه یا دستار برای دانشآموزان پسر و آموزگاران مکاتب در افغانستان اجباری شده است. این لایحه با هدف ایجاد نظم و انضباط، تقویت روحیه آموزش و اطاعت، کاهش تفاوتهای طبقاتی و تقویت فرهنگ لباس اسلامی تدوین شده است.
بر اساس مفاد این لایحه، دانشآموزان مکاتب دولتی از صنف اول تا نهم موظف به پوشیدن پیراهن و تنبان به رنگ آسمانی هستند و باید همراه آن کلاه یا دستار به سر داشته باشند. دانشآموزان صنف دهم تا دوازدهم نیز باید پیراهن و تنبان سفید رنگ همراه با دستار بپوشند. این لایحه تأکید دارد که لباسها نباید بیش از حد کوتاه، بلند، تنگ یا نازک باشند.
در مورد مکاتب خصوصی، این لایحه اجازه میدهد که رنگ لباس دانشآموزان توسط خود مکتب تعیین شود، اما پوشیدن کلاه یا دستار همچنان الزامی است. همچنین، آموزگاران مکاتب نیز موظف به پوشیدن پیراهن و تنبان همراه با دستار یا حداقل کلاه هستند. آموزگاران ادارات تعلیمات اسلامی باید حتماً دستار به سر داشته باشند.
این لایحه تصریح میکند که در صورت عدم رعایت این مقررات توسط دانشآموزان، ابتدا توصیهای به آنها داده میشود و در صورت تکرار، در حضور اعضای خانواده از آنها تعهد گرفته خواهد شد که دیگر این تخلف را تکرار نکنند.
شایان ذکر است که در این لایحه به لباس دانشآموزان دختر و آموزگاران زن اشارهای نشده است. این در حالی است که طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان، دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کردهاند و دانشگاهها و انستیتوتهای طبی را نیز به روی دختران بستهاند.
این اقدام طالبان در راستای تلاشهای آنها برای اعمال قوانین سختگیرانهتر در نظام آموزشی افغانستان صورت میگیرد. منتقدان بر این باورند که چنین تصمیماتی میتواند به محدودیتهای بیشتر در آزادیهای فردی و تضعیف تنوع فرهنگی در کشور منجر شود.
با این حال، طالبان معتقدند که این لایحه به ایجاد نظم و انضباط در مکاتب و تقویت هویت اسلامی دانشآموزان کمک خواهد کرد. اجرای این لایحه به تمامی ریاستهای معارف ولایات ابلاغ شده است و آنها موظف به نظارت بر اجرای صحیح آن هستند.
این نخستین باری نیست که طالبان مقرراتی در خصوص پوشش در مکاتب وضع میکنند. پیشتر در ماه حمل سال ۱۴۰۲ خورشیدی، طرحی با عنوان «لباس شرعی» برای دانشآموزان دختر و پسر منتشر شده بود که مشخصات لباس دانشآموزان دختر نیز در آن ذکر شده بود.
با توجه به این تصمیمات، نگرانیهایی در مورد تأثیر این مقررات بر روند آموزشی و اجتماعی دانشآموزان در افغانستان وجود دارد. برخی از والدین و فعالان حقوق بشر ابراز نگرانی کردهاند که این محدودیتها ممکن است منجر به افزایش ترک تحصیل و کاهش انگیزهی تحصیلی در میان دانشآموزان شود.
در نهایت، باید دید که اجرای این لایحه چگونه بر نظام آموزشی افغانستان تأثیر خواهد گذاشت و واکنشهای جامعهی بینالمللی و داخلی نسبت به این تصمیمات چه خواهد بود.
انتهای پیام