به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، در تاریخ ۲۸ فوریه ۲۰۲۵، مدرسه حقانیه در منطقه آکوره ختک، ایالت خیبرپختونخوا، هدف حمله انتحاری قرار گرفت. این انفجار در حین برگزاری نماز جمعه رخ داد و منجر به کشته شدن حداقل ۹ نفر، از جمله مولوی حامد الحق حقانی، رهبر جمعیت علمای اسلام و رئیس هیات گفتگو با طالبان و زخمی شدن بیش از ۲۰ نفر دیگر شد.
مدرسه حقانیه یکی از مدارس دینی معتبر در پاکستان است که در گذشته نیز به دلیل ارتباطاتش با طالبان مورد توجه قرار داشته است. با این حال، هدف قرار گرفتن آن توسط یک عامل انتحاری ناشناس، نشان دهنده اقدام استخبارات پاکستان برای توقف این مدرسه است.
علی امین گنداپور، وزیر ارشد ایالت خیبرپختونخوا، در واکنش به این حادثه تروریستی، همچنان بر لزوم مذاکره با طالبان برای حل مسائل مرزی و امنیتی تأکید کرد. وی اعلام کرد که دولت ایالتی در حال تشکیل یک هیئت از بزرگان قبایل برای مذاکره با طالبان است و منتظر تأیید دولت مرکزی در اسلامآباد برای اعزام این هیئت میباشد.
گذرگاه مرزی تورخم که یکی از مهمترین نقاط اتصال بین پاکستان و افغانستان است، از تاریخ ۲۱ فوریه ۲۰۲۵ بهطور یکجانبه توسط پاکستان بسته شده است. این اقدام به دلیل اختلافات مرزی و ساختوسازهای مورد مناقشه میان طالبان و مقامات پاکستانی صورت گرفته است.
بسته شدن گذرگاه تورخم تأثیرات منفی بر تجارت و تردد مرزی بین دو کشور داشته است. این گذرگاه روزانه محل عبور صدها کامیون و هزاران مسافر است و مسدود بودن آن باعث زیانهای اقتصادی و مشکلات انسانی شده است.
در پی افزایش فعالیتهای تروریستی در منطقه، دولتهای فدرال و ایالتی پاکستان درباره نحوه تعامل با طالبان اختلاف نظر دارند. در حالی که دولت مرکزی معتقد است مذاکره با طالبان باید در سطح ملی صورت گیرد، دولت ایالتی خیبرپختونخوا بر لزوم مذاکره مستقیم با طالبان برای حل مشکلات منطقهای تأکید دارد.
امیر مقام، وزیر دولت پاکستان در امور ایالتها و مناطق مرزی، اعلام کرده است که مذاکره با طالبان خارج از صلاحیت حکومتهای ایالتی است و باید توسط دولت مرکزی انجام شود. این اظهار نظر نشاندهنده اختلاف نظر بین دولتهای فدرال و ایالتی در مورد نحوه برخورد با طالبان است.
با وجود این اختلافات، وزیر ارشد خیبرپختونخوا تأکید کرده است که ناامنی در منطقه بر هر دو طرف تأثیر گذاشته و بستن مرزها به نفع هیچیک از طرفین نیست. وی اظهار داشت که دولت ایالتی در تلاش است تا مرز را بازگشایی کند و از سفارت طالبان خواست تا در این راستا همکاری لازم را داشته باشد.
در همین حال، مقامات طالبان نیز اعلام کردهاند که بسته شدن گذرگاه تورخم مشکلات زیادی برای مردم افغانستان ایجاد کرده و خواستار بازگشایی هرچه سریعتر آن هستند. آنها تأکید کردهاند که مسائل مرزی باید از طریق مذاکره و تفاهم حلوفصل شود.
با توجه به شرایط موجود، انتظار میرود که دولت مرکزی پاکستان بهزودی تصمیمی درباره اعزام هیئت مذاکرهکننده به افغانستان بگیرد تا مسائل مرزی و امنیتی با طالبان مورد بحث و بررسی قرار گیرد. این مذاکرات میتواند گامی مهم در جهت بهبود روابط دوجانبه و کاهش تنشها در منطقه باشد.
انتهای پیام