به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، در حالی که طالبان پس از بازگشت به قدرت در سال ۲۰۲۱ محدودیتهای شدیدی بر آموزش زنان و دختران اعمال کردهاند، سازمانهای بینالمللی همچنان در تلاش برای فراهم کردن فرصتهای آموزشی برای دختران افغان هستند.
یاسمین شریف، مدیر اجرایی سازمان «آموزش نمیتواند منتظر بماند»، در نشست خبری به مناسبت روز جهانی زن (۸ مارس) اعلام کرد که این سازمان با وجود چالشها، برنامههای آموزشی را برای ۱۰۰ هزار دختر افغان اجرا کرده است. او افزود که ۶۵ درصد از این دختران، نوجوانان هستند.
این اقدام در شرایطی صورت میگیرد که طالبان از سپتامبر ۲۰۲۱ آموزش دختران در مقاطع متوسطه و بالاتر را ممنوع کردهاند و در دسامبر ۲۰۲۲ نیز زنان را از آموزش در دانشگاهها و کار در سازمانهای غیر دولتی محروم کردند. به گفته یونیسف، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل، در سال ۲۰۲۴ زمینه آموزش را برای ۳۶۱ هزار دختر از طریق ۱۸ هزار صنف محلی فراهم کرده است.
با این حال، برخی منابع گزارش دادهاند که طالبان اخیراً دستور دادهاند که برخی از این مکاتب در مناطق مختلف، از جمله قندهار، مسدود شوند. این مسدودیتها نگرانیهای جدی درباره آینده آموزش دختران در افغانستان ایجاد کرده است.
سازمانهای مدنی و حقوق بشری نیز نسبت به گسترش مدارس دینی توسط طالبان و تأثیر آن بر ترویج افراطگرایی و ستیزهجویی در افغانستان هشدار دادهاند. آنها تأکید کردهاند که افغانستان و به خصوص زنان افغان، به آموزشهای مدرن نیاز دارند، در حالی که در مدارس دینی مضامین مدرن تدریس نمیشود.
در روز جهانی زن، هیئت نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان نیز با صدور بیانیهای، خواستار لغو محدودیتهای طالبان علیه زنان و دختران شد و تأکید کرد که این محدودیتها آنها را از حقوق اساسیشان محروم کرده است.
همچنین، شورای امنیت سازمان ملل نیز نگرانی عمیق خود را نسبت به تصمیم طالبان برای منع آموزش پزشکی برای زنان و دختران ابراز کرده و آن را تهدیدی برای آینده خدمات بهداشتی در افغانستان دانسته است.
در نهایت، با وجود تلاشهای جامعه بینالمللی و سازمانهای امدادی، وضعیت آموزش دختران در افغانستان همچنان بحرانی است و نیازمند توجه و حمایت بیشتر است.
انتهای پیام