به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، مدیرکل اداره امور اتباع و مهاجرین وزارت کشور اعلام کرد که از فروردین ۱۴۰۴، تنها شش گروه از اتباع افغانستانی مجاز به اقامت در ایران خواهند بود. این تصمیم در راستای قانونمند کردن حضور اتباع خارجی و افزایش نظارتها اتخاذ شده است، این طرح از فروردین ۱۴۰۴ اعمال شده و اتباع غیرمجاز از خدمات کشوری از جمله بانکی و املاک و غیره محروم خواهند شد.
گروه اول شامل زوجینی است که یکی از آنها دارای کارت آمایش و دیگری برگه سرشماری دارد. این افراد میتوانند با هماهنگیهای لازم، وضعیت اقامتی خود را تثبیت کنند.
گروه دوم مربوط به خانوادههایی است که یکی از والدین دارای مدرک آمایش بوده و همسر و فرزندانشان برگه سرشماری دارند. این خانوادهها نیز میتوانند با طی مراحل قانونی، اقامت خود را در ایران ادامه دهند.
گروه سوم اتباعی هستند که دارای گذرنامه معتبر با ویزای منقضی میباشند. این افراد باید پس از پرداخت جریمههای مربوطه، نسبت به تمدید ویزا و قانونی کردن وضعیت اقامتی خود اقدام کنند.
گروه چهارم شامل افرادی است که دارای شناسه شغلی یا کارت کار معتبر هستند. این افراد میتوانند با اخذ مدارک قانونی، به فعالیتهای شغلی خود در ایران ادامه دهند.
گروه پنجم افرادی را در بر میگیرد که در دولت گذشته افغانستان به عنوان نظامی، کارمند یا مقام دولتی فعالیت داشتهاند. این افراد پس از تأیید مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور، به سازمانهای بینالمللی معرفی خواهند شد تا وضعیت آنها تعیین تکلیف شود.
گروه ششم اتباع افغانستانی هستند که با خروج از ایران و اخذ گذرنامه معتبر، میتوانند به صورت قانونی به کشور بازگردند و اقامت خود را قانونمند کنند.
مدیرکل اداره امور اتباع و مهاجرین وزارت کشور تأکید کرد که اتباع افغانستانی دارای برگه سرشماری باید طبق سیاستها و برنامههای این مرکز برای حضور قانونی در ایران همکاری کنند. در غیر این صورت، غیرمجاز تلقی شده و از خدماتی مانند آموزشی، بهداشتی، درمانی و بیمهای محروم خواهند شد.
وی همچنین اعلام کرد که خانوادههایی که دارای دانشآموز هستند و جزو شش گروه مذکور نیستند، میتوانند از ۱۵ تا ۲۹ اسفندماه سال جاری به دفاتر کفالت مراجعه کرده و برگه جدید سهماهه خروج دریافت کنند. پس از اتمام سال تحصیلی فرزندانشان، وضعیت آنها تعیین تکلیف خواهد شد.
از سال ۱۴۰۴، تنها دانشآموزان و دانشجویانی که مدارک اقامتی قانونی مانند گذرنامه یا کارت آمایش دارند، مجاز به ادامه تحصیل در ایران خواهند بود. همچنین، از اول فروردینماه، خدماتی نظیر آموزشی، بهداشتی، درمانی، معاملات ملکی و اجارهنشینی فقط به اتباع مجاز ارائه میشود و اتباع غیرمجاز از این خدمات محروم خواهند شد.
در پایان، مدیرکل اداره امور اتباع و مهاجرین وزارت کشور تأکید کرد که تنها مرجع و متولی امور مربوط به اتباع و مهاجرین خارجی، مرکز امور اتباع و مهاجرین وزارت کشور است. بنابراین، ارائه هرگونه خدمات از سوی سازمانها، ادارات، شرکتها و دفاتر غیرمرتبط، مورد تأیید این مرکز نیست.
انتهای پیام