به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، در ادامه همکاریهای بشردوستانه کشورهای منطقه با افغانستان، جمهوری هند ۴.۸ تُن واکسن به وزارت بهداشت دولت طالبان اهدا کرد. این محموله شامل واکسنهای مقابله با چهار بیماری خطرناک یعنی هاری، تیتانوس، هپاتیت B و آنفلوآنزا بوده و در مراسمی رسمی در کابل تحویل مقامات بهداشتی افغانستان گردید. سفارت هند در کابل در بیانیهای اعلام کرد این کمک با هدف تقویت زیرساختهای سلامت و پیشگیری از شیوع بیماریهای واگیردار صورت گرفته است.
براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، افغانستان یکی از کشورهایی است که با خطر شیوع گسترده بیماریهای عفونی مواجه است. تنها در سال ۲۰۲۳، بیش از ۶۵۰ مورد ابتلا به هاری در ولایات شرقی ثبت شده که ۱۷ درصد آن به مرگ انجامیده است. همچنین آمارهای داخلی وزارت بهداشت طالبان نشان میدهد که بهطور میانگین سالانه ۱.۵ میلیون نفر در معرض بیماری آنفلوآنزا قرار دارند. این آمار نشاندهنده ضرورت افزایش دسترسی به واکسن و تجهیزات پیشگیری است.
در همین راستا، داکتر قاری گلزاده، سخنگوی وزارت صحت عامه طالبان، با اشاره به این کمک، آن را “گامی نجاتبخش برای حفظ جان هزاران کودک و فرد بزرگسال” خواند و افزود: «ما از دولت هند سپاسگزاریم که در سختترین شرایط، به فکر سلامت ملت افغانستان بوده است. این کمکها برای مراکز بهداشتی در ولایات محروم مانند ارزگان، فراه و غور ارسال خواهد شد.» وی همچنین تأکید کرد که توزیع واکسنها بر اساس اولویتهای بهداشتی و نیازسنجی میدانی صورت میگیرد.
به گفته منابع وزارت صحت عامه، این واکسنها در هماهنگی با نهادهای بینالمللی مانند یونیسف ذخیره و در قالب کارزارهای عمومی واکسیناسیون، در مناطق پرخطر توزیع خواهد شد. کارزاری که پیشتر در ماه فبروری ۲۰۲۴ در ولسوالی اسپینبولدک اجرا شده بود، موفق به واکسینهکردن ۳۷ هزار کودک در برابر بیماری سرخک شد. مقامات این وزارت امیدوارند کمک اخیر هند نیز بتواند دامنه این اقدامات را گسترش دهد.
سفارت هند در کابل در حاشیه تحویل این محموله اعلام کرد که دهلینو همچنان به کمکهای انساندوستانه و غیرنظامی خود به ملت افغانستان ادامه خواهد داد. «جی. پی. سینگ»، دیپلمات ارشد هندی، اظهار داشت: «ما معتقدیم سلامت، بنیان توسعه هر جامعهای است. این کمک نماد تعهد بلندمدت ما به ثبات و رفاه افغانستان است.» وی تأکید کرد که روابط تاریخی دو ملت همواره بر پایه احترام متقابل و نیازهای انسانی استوار بوده است.
این نخستین محموله واکسن اهدایی هند در سال جاری نیست. در ژانویه ۲۰۲۵ نیز هند ۱.۲ تن واکسن فلج اطفال به افغانستان ارسال کرده بود که تحت نظارت سازمان بهداشت جهانی در مناطق شرقی کشور توزیع شد. براساس دادههای منتشرشده توسط یونیسف، این کمک منجر به کاهش ۴۵ درصدی موارد ابتلا به فلج اطفال در ولایات پکتیا و خوست شده بود.
برخی تحلیلگران روابط بینالملل معتقدند این کمکها بخشی از دیپلماسی نرم هند در افغانستان بهشمار میآید. بر طبق گزارش اندیشکده «Observer Research Foundation» مستقر در دهلینو، هند تلاش میکند تا با تمرکز بر کمکهای انساندوستانه، از طریق نفوذ غیرنظامی، جایگاه خود را در آینده سیاسی و اقتصادی افغانستان حفظ کند. در این گزارش آمده است که «سلامت و آموزش، مهمترین ابزارهای نفوذ نرم هند در جنوب آسیا است.»
در واکنش به این کمک، شماری از نهادهای داخلی افغان نیز از اقدام دهلینو استقبال کردهاند. «انجمن داکتران افغانستان» در بیانیهای نوشت: «در شرایطی که تحریمها و کاهش کمکهای غربی فشار مضاعفی بر نظام سلامت کشور وارد کرده، اقدامات خیرخواهانه از سوی کشورهایی چون هند میتواند بسیار امیدبخش باشد.» این انجمن همچنین از سازمانهای بینالمللی خواست تا از اینگونه اقدامات الگوبرداری کرده و همکاریهای خود را از سر گیرند.
در شرایطی که افغانستان با چالشهای متعدد بهداشتی از جمله کمبود پزشک، نبود آزمایشگاههای پیشرفته و نبود داروهای کافی مواجه است، چنین کمکهایی میتواند نقش موثری در نجات جان شهروندان ایفا کند. براساس آمار رسمی، در حال حاضر تنها ۲.۳ پزشک عمومی بهازای هر ۱۰ هزار نفر در افغانستان فعال هستند؛ رقمی که بسیار پایینتر از میانگین جهانی است.
انتهای پیام