به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، نارندرا مودی، نخستوزیر هند، در تازهترین سخنرانی خود پیرامون بحران کشمیر، موضعی سختگیرانه علیه تروریسم اتخاذ کرد. وی تأکید کرد که هند اجازه نخواهد داد خشونت و ناامنی بر این منطقه سایه بیفکند. به گفته مودی: «ما هر تروریست، هر عامل و هر پشتیبانی را شناسایی کرده و با قدرت با او برخورد میکنیم». این سخنان در پی حمله اخیر در منطقه پولواما در جامو و کشمیر ایراد شد که موجب کشته شدن ۵ نظامی شد.
مودی با اشاره به پایبندی هند به مبارزه با افراطگرایی افزود: «هند تنها تماشاگر نخواهد بود. ما اقدام میکنیم». براساس گزارش وزارت کشور هند، طی سال ۲۰۲۴ حدود ۶۳ مورد درگیری مسلحانه در کشمیر ثبت شده که به کشته شدن بیش از ۴۰ نفر منجر شده است. دولت هند این افزایش فعالیتهای تروریستی را به سازمانهایی همچون لشکر طیبه و جیش محمد نسبت میدهد که پیشتر نیز بارها در لیست گروههای تروریستی شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفتهاند.
وی همچنین به سابقه همکاری کشورهای غربی در شناسایی تروریستها اشاره کرد و گفت: «ما برای محافظت از مردم کشمیر و سراسر هند، با تمام توان با متحدانمان همکاری خواهیم کرد. هیچ پناهگاهی در جهان برای تروریستها باقی نخواهیم گذاشت». این اظهارات در پی گزارش سرویس اطلاعاتی هند مطرح شد که اعلام کرده برخی رهبران گروههای افراطی از خاک پاکستان فعالیت دارند.
نخستوزیر هند در ادامه با تجلیل از نیروهای امنیتی کشور گفت: «شجاعت و ایستادگی نیروهای ما موجب شده که بسیاری از عملیاتهای تروریستی خنثی شود». طبق آمار پلیس جامو و کشمیر، در سال گذشته بیش از ۸۵ عملیات مقابله با گروههای شبهنظامی صورت گرفته که به دستگیری یا کشته شدن ۱۱۳ عضو وابسته به گروههای افراطی انجامیده است.
وی خطاب به مردم کشمیر نیز اطمینان داد که امنیت و توسعه این منطقه اولویت دولت هند است. بر اساس برنامه “کشمیر نو”، دولت مرکزی هند بالغ بر ۸ میلیارد دلار بودجه برای توسعه زیرساختها، جادهها و خدمات درمانی در نظر گرفته است. مودی اظهار داشت: «تروریسم مانع پیشرفت است؛ ما آیندهای امن و آباد برای جوانان کشمیر میسازیم».
در پی این سخنرانی، وزارت خارجه پاکستان واکنشی نشان داد و ضمن محکوم کردن اظهارات مودی، اعلام کرد که بحران کشمیر تنها از طریق مذاکره قابل حل است. این در حالیست که از سال ۲۰۱۹ و لغو خودمختاری ایالت جامو و کشمیر توسط دولت هند، روابط دهلی و اسلامآباد بهشدت تیره شده است. طبق گزارش اندیشکده معتبر “کارنگی”، این اقدام موجب افزایش درگیریها و کاهش مشارکت عمومی در انتخابات ایالتی شد.
از منظر حقوق بشر، سازمانهایی مانند عفو بینالملل و دیدبان حقوق بشر نیز نگرانیهایی درباره وضعیت امنیتی کشمیر ابراز داشتهاند. بر اساس گزارش اخیر دیدبان حقوق بشر، بیش از ۵۰۰ نفر در جریان عملیاتهای جستجو و بازرسی نیروهای امنیتی طی سال ۲۰۲۴ بازداشت شدهاند. دولت هند در پاسخ، این اقدامات را در راستای حفظ امنیت ملی توجیه کرده است.
مودی در پایان تاکید کرد که هند، به عنوان بزرگترین دموکراسی جهان، اجازه نخواهد داد خشونت، مانع صدای مردم شود. او تصریح کرد: «روحیه مردم ما هرگز با تروریسم شکسته نخواهد شد. ما این تهدید را در هر شکل و در هر جا که باشد، ریشهکن خواهیم کرد».
کارشناسان بینالمللی معتقدند تشدید تنشها در کشمیر میتواند تأثیر مستقیم بر روابط منطقهای بگذارد. اندیشکده “CSIS” در گزارش اخیر خود هشدار داد که درگیریهای محدود در کشمیر ممکن است به یک بحران گستردهتر میان دو قدرت هستهای جنوب آسیا تبدیل شود. از همین رو، تأکید بر راهکارهای چندجانبه و اقدامات پیشگیرانه امنیتی، بهویژه در مناطق مرزی، ضروری ارزیابی میشود.
انتهای پیام