به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، شرفالدین گادویف، رئیس جنبش اصلاح و توسعه تاجیکستان و از چهرههای شاخص مخالفان دولت امامعلی رحمان، در سفری رسمی به کابل ضمن دیدار با برخی چهرههای سیاسی و مدنی افغانستان، هشدار داد که سیاستهای سرکوبگرانه در تاجیکستان به افزایش پیوستن جوانان این کشور به گروههای افراطی مانند داعش منجر شده است. او دولت رحمان را متهم کرد که با ایجاد فضای بسته سیاسی، زمینه ناامیدی و افراطگرایی را در جامعه افزایش داده است.
گادویف که به دعوت یکی از نهادهای غیردولتی فعال در حوزه صلح و توسعه منطقهای به افغانستان سفر کرده، در مصاحبه با رسانههای محلی از وضعیت وخیم آزادیهای مدنی در تاجیکستان سخن گفت. به گفته او، دولت دوشنبه نه تنها فضای سیاسی را به شدت محدود کرده، بلکه با سرکوب احزاب مستقل، رسانهها و فعالان مدنی، صدای هرگونه اعتراض را خفه کرده است. وی تاکید کرد که همین فضای بسته موجب جذب جوانان ناامید به گروههای تروریستی شده است.
در گزارشی که از سوی مؤسسه تحقیقاتی Crisis Group منتشر شده، آمده است که از سال ۲۰۱۴ تاکنون بیش از ۱۷۰۰ شهروند تاجیک به گروه داعش در عراق، سوریه و افغانستان پیوستهاند. شرفالدین گادویف در این رابطه گفت: «سیاستهای سرکوبگرانه و غیردموکراتیک، جوانان را به سوی افراطیگری سوق داده است، چراکه دیگر راهی برای ابراز نارضایتی مسالمتآمیز باقی نمانده است.»
در جریان سخنرانی گادویف در یکی از نشستهای سیاسی در کابل، وی ضمن اشاره به روابط سرد میان دولتهای افغانستان و تاجیکستان، تاکید کرد که دشمنسازی دولت دوشنبه با همسایگان یکی دیگر از عواملی است که ثبات منطقه را تهدید میکند. او گفت: «بجای همگرایی منطقهای، دولت رحمان با سیاستهای متصلبانهاش، تنش با همسایگان از جمله افغانستان را تشدید کرده است.»
در گزارشی که سال گذشته توسط سازمان دیدهبان حقوق بشر (HRW) منتشر شد، تاجیکستان بهعنوان یکی از بستهترین کشورهای آسیای مرکزی از نظر آزادی بیان و فعالیت سیاسی معرفی شده است. این سازمان در گزارش خود نوشت که دولت امامعلی رحمان با بهکارگیری نیروهای امنیتی، مخالفان سیاسی را زندانی، شکنجه و تبعید میکند. شرفالدین گادویف نیز سابقه بازداشت، تبعید و تهدیدهای امنیتی را در پرونده خود دارد.
او در گفتوگو با شبکه طلوعنیوز افغانستان بیان کرد: «من خود قربانی یک ربایش سیاسی توسط سرویسهای امنیتی تاجیکستان بودهام و میدانم چگونه این نظام با مخالفان برخورد میکند. تنها راه بازگشت به مسیر صلح و توسعه، ایجاد فضای باز سیاسی و توقف سرکوب است.»
یکی از مسائلی که گادویف به آن اشاره کرد، نقش نهادهای بینالمللی در بیتوجهی به سرکوبهای داخلی تاجیکستان بود. وی گفت که بسیاری از نهادهای غربی به دلیل ملاحظات امنیتی و همکاریهای مرزی با دولت رحمان، چشم خود را بر سرکوبهای سیستماتیک بستهاند. این در حالی است که طبق گزارش سالانه سازمان عفو بینالملل، موارد متعددی از نقض حقوق بشر در زندانهای تاجیکستان مستندسازی شده است.
او همچنین در دیدار با فعالان مدنی افغان تأکید کرد که همکاری میان جوامع مدنی کشورهای منطقه میتواند به برقراری فشار سیاسی بر دولتهای استبدادی کمک کند. به گفته گادویف، اپوزیسیون تاجیکستان به دنبال ایجاد جبههای مشترک با دیگر گروههای دموکراسیخواه آسیای مرکزی است تا بتواند در سطح بینالمللی صدای خود را به گوش جهانیان برساند.
گادویف در پایان سفر خود به کابل با انتشار بیانیهای خواستار حمایت کشورهای منطقه از روند دموکراتیک و پایان دادن به سرکوب سیاسی در تاجیکستان شد. او افزود: «سرکوب داخلی تنها منجر به تولید افراطگرایی، بیثباتی منطقهای و تهدیدهای فرامرزی میشود. جهان باید از دموکراسی و اصلاحات در تاجیکستان حمایت کند.»
سفر گادویف به کابل در حالی صورت میگیرد که روابط تاجیکستان و افغانستان پس از بازگشت طالبان به قدرت، دچار سردی و ابهام شده است. دولت دوشنبه از مخالفان طالبان حمایت کرده و در مقابل، کابل نیز با احتیاط و تردید به مقامات تاجیک مینگرد. تحلیلگران منطقهای معتقدند که سفر این چهره اپوزیسیون میتواند بستر تازهای برای گفتوگوهای سیاسی میان ملتهای دو کشور فراهم کند.
انتهای پیام