به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان روز پنجشنبه، یازدهم ثور ۱۴۰۴، در بیانیهای رسمی اعلام کرد که ادی راما، نخستوزیر جمهوری آلبانیا، برنده ششمین جایزه بینالمللی ابن سینا برای همکاری فرهنگها در راستای صلح شده است. این جایزه یکی از معتبرترین جوایز منطقهای در حوزه تفاهم میانفرهنگی، کرامت انسانی و توسعه گفتوگوهای تمدنی بهشمار میرود که از سوی این نهاد علمی و پژوهشی افغانستان همهساله اهدا میگردد.
بر اساس این بیانیه، دلیل اهدای جایزه به نخستوزیر آلبانیا، نقش ویژه و سخاوتمندانه دولت و مردم این کشور در پذیرش صدها شهروند افغان، بهویژه زنان و فعالان مدنی پس از سقوط جمهوری افغانستان در سال ۲۰۲۱ عنوان شده است. طبق آمار رسمی دولت آلبانیا، این کشور در آن سال بیش از ۲۴۰۰ افغان را در اردوگاههای حمایتی پذیرش کرد که اکثراً زنان خبرنگار، فعال حقوق بشر و کارکنان نهادهای بینالمللی بودند.
انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان همچنین ادی راما را یکی از چهرههای مؤثر در گسترش دیپلماسی فرهنگی در اروپا معرفی کرده است. در سالهای اخیر، دولت آلبانیا میزبان چندین همایش بینالمللی با موضوع گفتوگوی ادیان و تفاهم تمدنها بوده و شخص نخستوزیر در نشستهای سازمان ملل متحد و مجامع فرهنگی، بر ضرورت احترام به تنوع فرهنگی و مذهبی در جوامع مدرن تأکید ورزیده است.
در بیانیه این انستیتوت آمده است: «جایزه ابن سینا به افرادی تعلق میگیرد که در راستای حفظ تنوع تمدنی، تقویت صلح، خیر عمومی و کرامت انسانی سهم قابل توجهی داشته باشند. ادی راما در مقام یک دولتمرد و هنرمند، نماد تعهد به ارزشهای انسانی و حمایت از اقلیتهای آسیبپذیر بوده است.»
بر اساس اعلام انستیتوت، مراسم رسمی اعطای جایزه بینالمللی ابن سینا در سال ۱۴۰۴، در تاریخ پنجم سرطان (۲۵ ژوئن ۲۰۲۵) در شهر لندن برگزار خواهد شد. این مراسم با حضور جمعی از رهبران فرهنگی، پژوهشگران، هنرمندان و فعالان صلحطلب از سراسر جهان برگزار میگردد. در سال گذشته، این جایزه به «فاطیما الزهرا ابن عباس»، نویسنده مراکشی، بهدلیل تلاش در زمینه صلحسازی فرهنگی در منطقه مغرب عربی اهدا شده بود.
ادی راما، متولد سال ۱۹۶۴ در تیرانا، از سال ۲۰۱۳ نخستوزیر آلبانیا است. او سابقه فعالیت در زمینه هنرهای تجسمی و نویسندگی را نیز دارد و بهعنوان نخستوزیری هنرمند، همواره بر گسترش مدارا و تقویت جامعه باز تأکید کرده است. وی در واکنش به دریافت این جایزه، در توییتی نوشت: «از مردم افغانستان که در شرایط سخت به ما اعتماد کردند و از این انستیتوت فرهنگی سپاسگزارم.»
در بخشی از بیانیه اهدای جایزه آمده است که ادی راما با سیاستهای صلحمحور خود، نهتنها پناهگاه امنی برای افغانها فراهم کرد بلکه الگویی از مسئولیتپذیری اخلاقی در سیاست بینالملل ارائه داد. وی در دیدار با اعضای اتحادیه اروپا نیز خواستار ایجاد نظام جامع پناهندگی و توزیع عادلانه مهاجران شد که بازتاب گستردهای در رسانههای اروپایی داشت.
انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان که از سال ۱۳۹۲ خورشیدی فعالیت خود را آغاز کرده، یکی از نهادهای علمی مستقل افغانستان است که تاکنون بیش از ۱۰۰ عنوان پژوهش در حوزه صلح، تمدن و سیاستگذاری فرهنگی منتشر کرده است. جایزه ابن سینا نیز از سال ۱۳۹۸ به صورت سالانه به چهرههای بینالمللی اهدا میگردد و اعتبار فرهنگی قابل توجهی در محافل علمی دارد.
در پایان این بیانیه، انستیتوت از جامعه جهانی خواست با الگوبرداری از اقدامات انسانی نخستوزیر آلبانیا، به وظایف اخلاقی خود در قبال مهاجران، زنان، اقلیتهای قومی و دینی، بهویژه در کشورهایی چون افغانستان، عمل کنند. این نهاد ابراز امیدواری کرده که جایزه امسال، انگیزهای برای دیگر رهبران جهت ایفای نقش فعال در زمینه صلح و همزیستی مسالمتآمیز باشد.
انتهای پیام