به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، مولانا فضلالرحمان، رهبر جمعیت علمای اسلام پاکستان، در واکنش به تصمیم اخیر دولت اسلامآباد مبنی بر اخراج پناهجویان افغان، این اقدام را احساسی و برآمده از نارضایتیهای سیاسی دیگر توصیف کرد. وی در گفتوگویی با رسانههای محلی تأکید کرد که «دولت پاکستان از مسئلهای دیگر ناراضی است اما خشم خود را از افغانها تخلیه میکند». این سخنان در حالی بیان میشود که از ماه اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون بیش از ۵۰۰ هزار مهاجر افغان به اجبار به کشور خود بازگردانده شدهاند.
فضلالرحمان در ادامه با انتقاد از عدم تفکیک میان مهاجران قانونی و غیرقانونی افزود: «ما با نخبههای افغان، سرمایهگذاران و متخصصان تحصیلکردهای مواجه هستیم که سالها در پاکستان زندگی کرده و به اقتصاد ما کمک کردهاند. اما حالا با یک تصمیم سیاسی و بدون ارزیابی پیامدهای آن، در حال طرد این افراد هستیم.» به گفته وی، تنها در سال گذشته بیش از ۵۰ هزار افغان دارای اقامت قانونی از پاکستان اخراج شدهاند.
طبق آمار منتشرشده توسط سازمان ملل متحد، در حال حاضر بیش از ۳ میلیون پناهجوی افغان در پاکستان زندگی میکنند که از این تعداد حدود ۱.۳ میلیون نفر بهطور رسمی در کمیساریای عالی پناهندگان ثبت شدهاند. تصمیم دولت پاکستان مبنی بر اخراج گسترده این پناهجویان، نگرانیهای بینالمللی زیادی را به دنبال داشته است. سازمان دیدبان حقوق بشر، این اقدام را «پاکسازی قومی نرم» توصیف کرده و از جامعه جهانی خواسته در برابر آن موضعگیری کند.
فضلالرحمان همچنین تأکید کرد که دولت پاکستان باید میان مسائل امنیتی و انسانی تمایز قائل شود. او گفت: «هیچ کشور متمدنی نباید حقوق انسانی را فدای فشارهای امنیتی یا سیاسی کند. اگر طالبان با پاکستان همکاری نمیکند، راهحل آن اخراج مهاجران بیدفاع نیست.» این سخنان در واکنش به ادعای برخی مقامات پاکستانی مبنی بر دست داشتن برخی افغانها در حملات تروریستی اخیر مطرح شد.
رهبر جمعیت علمای اسلام همچنین با اشاره به نقش سرمایهگذاران افغان در اقتصاد پاکستان افزود: «بسیاری از تاجران افغان در بازارهای پیشاور، کراچی و کویته فعال هستند و سالهاست که به اقتصاد محلی کمک میکنند. طبق گزارش اتاق بازرگانی پیشاور، تنها در این شهر بیش از ۶ هزار واحد اقتصادی تحت مدیریت افغانها قرار دارد.» اخراج این افراد، به گفته وی، نهتنها اقتصاد محلی را متضرر میکند، بلکه زمینه را برای قاچاق و فقر بیشتر نیز فراهم خواهد کرد.
او با بیان اینکه راهحل بحران، مذاکره مستقیم با طالبان است، افزود: «ما باید با ریشهی مشکل برخورد کنیم نه با شاخهها. طالبان اکنون بخشی از واقعیت قدرت در افغانستان است و نمیتوان آنها را نادیده گرفت. همانطور که آمریکا با طالبان مذاکره کرد، پاکستان نیز باید وارد گفتوگوی رسمی و روشن شود.» این سخنان در حالی بیان میشود که مقامات پاکستانی از قطع روابط رسمی با دولت طالبان سخن میگویند.
فضلالرحمان خواستار ایجاد یک کمیته مشترک میان کابل و اسلامآباد شد که وظیفه آن بررسی وضعیت مهاجران و تعیین سیاستهای منسجم در قبال آنان باشد. او پیشنهاد داد که «سازمانی متشکل از علمای دو کشور، مقامات امنیتی و کارشناسان پناهجویی برای بررسی پروندهها و جلوگیری از اخراجهای غیرقانونی تشکیل شود.» تاکنون دولت پاکستان واکنشی رسمی به این پیشنهاد نشان نداده است.
رهبر جمعیت علمای اسلام هشدار داد که ادامه اخراجها ممکن است منجر به ایجاد نارضایتی و بروز خشونتهای مرزی شود. به گفته او، «بسیاری از جوانان افغان که در پاکستان بزرگ شدهاند، اکنون با نفرت به کشور میزبان نگاه میکنند. این نفرت در آینده میتواند به خشونت منجر شود و امنیت منطقه را تهدید کند.» طبق گزارش سازمان دیدبان صلح، بازگشت اجباری مهاجران به افغانستان موجب بروز تنشهای اجتماعی شده است.
او در بخش دیگری از سخنانش به بُعد انسانی موضوع پرداخت و گفت: «اخراج زنانی که در پاکستان زایمان کردهاند، کودکانی که مدرسه میروند و سالمندانی که هیچ دارویی در افغانستان ندارند، برخلاف وجدان انسانی و تعالیم اسلامی است.» طبق گزارش صلیب سرخ، بیش از ۷۰ درصد مهاجران اخراجشده دسترسی به خدمات درمانی و سرپناه در افغانستان ندارند.
انتهای پیام