به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی افپک، وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان اعلام کرده است که به دو رادیوی خصوصی «بیگم» و «جوانان» اجازه داده است تا پس از تعهد به رعایت اصول تعیینشده، فعالیتهای خود را از سر گیرند. این وزارت در بیانیهای اظهار داشت که این رسانهها پس از درخواستهای مکرر برای بازگشایی، تعهد کردهاند که برنامههای خود را در چارچوب سیاستهای طالبان و اصول حرفهای روزنامهنگاری تولید کنند و از هرگونه تخلف در آینده خودداری نمایند.
حدود دو هفته پیش، طالبان فعالیت این دو رادیو را به دلیل «سوءاستفاده از جواز فعالیت و تولید محتوا برای رسانههای مستقر در خارج از افغانستان» متوقف کرده و چندین کارمند آنها را بازداشت کردند. در آن زمان، وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان اعلام کرد که این رسانهها با برخی از رسانههای خارجی همکاری داشتهاند و از جواز نشراتی خود بهطور نادرست استفاده کردهاند.
با این حال، مرکز خبرنگاران افغانستان اعلام کرده است که باوجود اعلامیه وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان مبنی بر اجازه فعالیت مجدد، دفاتر این دو رادیو هنوز بازگشایی نشدهاند و دو کارمند آنها همچنان در بازداشت طالبان به سر میبرند. احمد قریشی، مسئول این مرکز، در مصاحبهای گفت: «دفتر این دو رادیو هنوز بازگشایی نشده است و دو کارمند آنان نیز در بند طالبان بسر میبرند.»
رادیو «بیگم» متعلق به «سازمان بیگم برای زنان» است؛ یک نهاد غیردولتی که در سال ۲۰۲۰ تأسیس شده و در افغانستان و فرانسه فعالیت دارد. این رادیو به موضوعات مرتبط با زنان میپردازد و تلاش میکند تا صدای زنان افغان را منعکس کند. رادیو «جوانان» نیز بر موضوعات مرتبط با نسل جوان تمرکز دارد و برنامههای متنوعی در این زمینه ارائه میدهد.
تعلیق فعالیت این دو رادیو با واکنشهای گستردهای از سوی نهادهای حامی رسانهها و حقوق بشر مواجه شد. دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) و گزارشگر ویژه حقوق بشر ملل متحد از طالبان خواستند تا به آزادی بیان احترام بگذارند و اجازه دهند رسانهها به فعالیت خود ادامه دهند.
وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در بیانیه خود ادعا کرده است که از رسانهها در افغانستان حمایت میکند و تأکید کرده که رسانهها باید در چارچوب اصول تعیینشده فعالیت کنند. این وزارت افزوده است که هرگونه تخلف از سوی رسانهها میتواند منجر به تعلیق یا لغو جواز فعالیت آنها شود.
باوجود اعلامیه وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، هنوز مشخص نیست که این دو رادیو چه زمانی فعالیتهای خود را از سر خواهند گرفت و سرنوشت کارمندان بازداشتشده آنها چه خواهد شد. نهادهای حامی رسانهها و حقوق بشر همچنان خواستار آزادی فوری کارمندان بازداشتشده و بازگشایی دفاتر این رسانهها هستند.
این رویداد در حالی رخ میدهد که فضای رسانهای در افغانستان پس از تسلط طالبان با محدودیتهای فراوانی مواجه شده است. بسیاری از رسانهها تعطیل شدهاند و خبرنگاران با تهدیدها و فشارهای مختلفی روبهرو هستند. نهادهای بینالمللی بارها از طالبان خواستهاند تا به آزادی بیان و فعالیت آزاد رسانهها احترام بگذارند.
انتهای پیام